Zanimljivosti
0

Kupite selo Otira za 570.000 eura

Sarajevo-x.com
Hotel "Otira"
Hotel "Otira"
Jedno planinsko selo, po imenu Otira, na Novom Zelandu, je na prodaju. Ono posjeduje hotel, vatrogasni dom, vijećnicu, 18 kuća i 44 stanovnika, piše list "Telegraph".

Selo koje se nalazi 80 km od grada Greymoutha atraktivnim čine planinski predjeli te nacionalni park koji je pun ptica. Turisti u velikom broju u selo stižu vozom koji dvaput dnevno saobraća iz Greymoutha.

Međutim, zime u Otiri su vrlo hladne i vjetrovite, a snijeg može "odsjeći" selo na nekoliko dana. Vatrogasni dom postoji, ali u njemu nema vatrogasaca pa služi kao radionica za mehaničare.

Hotel “Otira” otvoren je još prije 150 godina kao stanica za alpiniste, a danas je jedino mjesto u široj okolini u kojem možete pronaći krevet, pivo ili obrok.

Gotovo sve kuće su napravljene od drveta, a većina ih je izgrađena 1920-ih kad je selo osnovano kao baza radnicima koji su gradili željezničku prugu i cestu. Mnoge kuće vlasnici sela su danas iznajmili radnicima na željeznici ili penzionerima.

Vlasnici sela Bill i Christine Hennah stavili su Otiru na prodaju na novozelandskoj web-stranici za online-aukciju i prodaju nekretnina "Trade Me".

Potencijalni kupci mogu kupiti samo hotel ili, pak, cijelo selo. Supružnici Hennah kupili su selo 1998. nakon što su tu odmarali i na polasku bili veoma tužni. Danas ga prodaju za 570.000 eura, što je deset puta više od iznosa kojim su oni platili selo prije 12 godina jednoj željezničkoj korporaciji, koja je bila vlasnik.

Par navodi kako želi prodati selo jer smatraju da oni više nemaju snage da vode hotel i održavaju Otiru. Nadaju se da će naći kupca koji će obnoviti ovaj lijepi planinski kraj.