{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuća od papira za 5.000 dolara

S
Sarajevo-x.com
20.1.2009. u 15:59
0
8
Kuća od papira za 5.000 dolara
0
Kuća od papira za 5.000 dolara
Švicarska kompanija The Wall AG ima odličan prijedlog za razorene gradove, izbjegličke logore i druge koje nevolja primora da se brzo smjeste - kuća od papira.
Ovakav novi dom možete kupiti za samo 5.000 američkih dolara, a bez temelja kuća je teška tek oko 400 kilograma, istakli su inžinjeri.

Predviđeno je da kuća udomi čak osam stanara, a njena tajna je u tome što je načinjena od papirnih dijelova, smolom optočenih celuloznih zidova od recikliranog papira. Ima čvrstu i izoliranu strukturu, a osim kuhinje, koja može biti otvorenog i zatvorenog tipa, uz kuću dobijete i sto i klupu za sjedenje.

Osim ugrađenih osam kreveta i prostorije za kupanje, kuća ima i neobičnu karakteristiku. Naime, osmišljena je tako da porodica na njenoj verandi može klati životinje, prati ih i objesiti na sušenje.

Narudžbe za Universal World House, kako se dotična građevina punim imenom zove, pristižu iz Nigerije i Angole, saznaje reporter Timesa. Zainteresovanih ima i u Južnoj Africi, humanitarne organizacije bi da ih šalju u Zimbabve, a nema nikakvih prepreka da se papirne kuće koriste i u Evropi.

Paneli od kojih su kuće izgrađene otporni su na kišu, a proizvode se u Njemačkoj, u blizini grada Kiela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: