|

Kuća koja se rotira po položaju sunca

Kuća koja se rotira po položaju sunca
0
S
Sarajevo-x.com
6.12.2009. u 13:10
6
komentara
0

dijeljenja
Kuća koja se rotira po položaju sunca
Australijski par, Luke i Debbie Everingham došli su na ‘genijalnu’ ideju. Naime, oni su odlučili izgraditi kuću koja će se rotirati po položaju sunca.
Kuća je izgrađena tako da u svakoj prostoriji ima mnogo više svjetla nego što je to prosječno, a zahvaljujući jedinstvenom obliku kuće i same prostorije su veoma prostrane.

Mehanizam uz pomoć kojeg se kuća rotira pokreću dva mala električna motora, a za upravljanje se koristi touch-panel koji se nalazi u dnevnom boravku.

No, da bi dobili kuću iz snova u kojoj je tokom cijelog dana jak intenzitet dnevnog svjetla australijski par je morao potrošiti više od 440 hiljada eura.

“Sve je počelo kada smo sa susjedima razgovarali o položaju kuće. Oni su rekli da kad bi ponovo gradili kuću okrenuli bi je malo prema sjeveru i tada sam ja upitala svog supruga šta misli o toj ideji da imamo kuću koja se okreće”, kazala je Debbie, prenosi britanski Daily Mail.


“Odmah sam počeo razmišljati o toj ideji. Kroz glavu su mi prolazile misli o težini kuće, o njenom obliku i nakon niza eksperimenata došli smo na ideju da kuća bude u obliku osmerokutnika. To je bilo najfunkcionalnije i najprikladnije”, kazao je Luke dodajući da je to sada kuća u kojoj je sam boravak predstavlja pravu čaroliju, no jedini problem predstavlja to što se ponekad osjećaju malo dezorjentisano.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...