Telegraph
0

Kršćanstvo će izumrijeti do kraja vijeka

Sarajevo-x.com
Više od polovine Britanaca vjeruje da će kršćanstvo izumrijeti do kraja vijeka, ako je suditi po novoj anketi.

Istraživanje je sprovela jevrejska organizacija Aish. A rezultati su pokazali da tek malo više od trećine ljudi vjeruje da bi se kršćansaki i jevrejski obredi za sto godina u Britaniji mogli i dalje prakticirati.

Iako četiri od deset osoba tvrde da bi izabrali da budu kršćani, skoro pa isti broj njih tvrdi da radije ne bi prakticirali nijednu religiju.

Budizam se pokazao privlačnijim i od islama i od judaizma, i izabran je kao moguća religija ukupno devet procenata ispitanika.

Izvršni direktor britanskog udruženja Aish, rabin Naftali Schiff je izjavio da su rezultati ankete, sprovedene na 2.000 ljudi, alarmantni.

“Iz ovog je jasno da je religija, uključujuću judaizam, postala neprivlačna britanskoj javnosti”, dodao je rabin.

Istraživanje objavljeno ranije pokazalo je da je posjeta crkvi opala u toj mjeri da će uskoro broj kršćana premašiti broj muslimana, vjernika koji klanjaju u džamiji, objavio je Telegraph.

Sudeći po organizaciji Religious Trends, jedna od analiza vjerskih praksi u Britaniji je pokazala da ogromno opadanje posjeta crkvama znači da će Engleska crkva i katolicizam, uopće, postati finansijski neodrživi.

U suprotnosti sa ovim rezultatima, broj aktivnih vjernika muslimana očekuje se da će od današnjih million narasti do 1,96 miliona u 2035.