Zanimljivosti
0

Kraljevstvo je vaše

Sarajevo-x.com
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Iako britanska Kruna nije ugrožena, geneolozi su se zapitali "šta bi bilo, kad bi bilo?!". Kad bi nestala kuća Windsorovih, ko bi bio kralj?

Organizacija za očuvanje britanskog nasljeđa dala je oglas u novine širom svijeta u kojem traži osobe sa porodičnim stablom koje seže unazad do 1066. godine. Neki od njih bi mogli biti potencijalni nasljednici britanskog trona.

Na oglas se javilo više stotina osoba. Ima tu Francuza, Talijana, Norvežana, Holanđana i Šveđana, a njih skoro četvrtina se javila i iz SAD-a.

Naime u Engleskoj je bilo zabune sa nasljednicima u XI. vijeku. Nasljednik kralja "Edwarda the Confessora" trebao je biti Edgar Aetheling, kojeg kralj nije uspio krunisati za života zbog maloljetnosti. Nakon kraljeve smrti krunisan je Harold II.

Nakon što je William Osvajač prešao je iz Normandije i pobijedio Harolda u bici kod Hastingsa, mladi Aetheling se pokorio Williamu.

Geneolog Nick Barratt otkrio je da istraživači traže ljude koji mogu uspostaviti linearnu vezu sa " Sv. Margaret od Škotske". Kao direktni predak Alfreda Velikog, ona je bila u krvnoj vezi i sa Edwardom i Edgarom.

Bilo je ljudi koji su uspjeli naći vezu. Čovjek iz Arizone uspio se povezati sa Sv. Margaret, a jedna gospođa iz Californije je došla i do Edgara i Williama. No kraljica Elizabetha se ne mora brinuti za kraljevstvo, kuća Windsorovih je sigurna.