Od 6,1 karata
1

Kraljevski dijamant Farnese Blue prodat na aukciji za 6,7 miliona dolara

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rijetki plavi dijamant, koji je posljednjih 300 godina bio u kraljevskim kućama širom Evrope, prodan je na aukciji u Ženevi za 6,7 miliona dolara.

Farnese Blue dijamant je dat kao svadbeni poklon Elizabethi Farnese, kćerki vojvode od Parme, kada se udala za kralja Španije Philipa V 1715. godine. Tada je prosljeđivan od generacije do generacije i "selio" se iz Španije u Francusku, Italiju i Austriju.

Dijamant od 6,1 karata potječe iz popularnog rudnika Golconda u Indiji. Prodat je nakon samo četiri minuta aukcije u aukcijskoj kući Sotheby's koja je za njega tražila i očekivala iznos od 3,5 do pet miliona dolara.

"Očekivali smo dobre rezultate. Krenuli smo s 3,5 miliona dolara, a okončali aukciju sa 6,7 miliona dolara, tako da smo baš premašili naša očekivanja. Dobar nakit, dobro dizajniran i napravljen s potpisom, urezan u vrijeme, dobro prolazi na aukcijama", rekla je specijalistica za nakit Daniela Mascetti.

Prema njenim navodima, ovaj dijamant je nekada bio dio krune francuske kraljice Marie Antoinette. Identitet novog vlasnika nije poznat.