Južna Koreja
0

Kraj Seoula napravljeno "plutajuće ostrvo"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika čelična konstrukcija koja će biti dio plutajućeg ostrva u Seoulu, kao budućeg kompleksa za zabavu na vodi, započela je svoj život na gradskoj rijeci Han. Struktura veličine jednog fudbalskog stadiona, koja podsjeća na konstrukciju kargo broda, pomjerena je jedva primjetnom brzinom 60 metara od obale, potpomognuta gigantskim zračnim jastucima.

Ova konstrukcija teška je 2.000 tona i trenutno je još uvijek za obalu privezana čeličnim lancima. Njeno isprobavanje u dubljim vodama trebalo bi se desiti tokom današnjeg dana.

Ovo jedinstveno plutajuće betonsko ostrvo je 3 metra visoko, 85 metara dugo i 49 široko, i biće dio projekta "Viva", jednog od tri umjetna ostrva koja će biti izgrađena u blizini mosta Banpo u Seoulu.

Zajedno sa dva ostala umjetna ostrva, "Vistom" i "Terom", javnosti će u punom sjaju biti predstavljeno u aprilu ove godine.

Vlasti grada Seoula su objasnile da je svrha kreiranja ovih ostrva biti stvaranje novih kapaciteta za različite konvencije, sportske aktivnosti na vodi, restorane, performanse i izložbe.

Kompletiranje projekta očekuje se u augustu.

Gradske vlasti se nadaju da će plutajuća ostrva u budućnosti biti jedna prepoznatljiva oznaka Seoula širom svijeta.