Brazil
11

Kornjača preživjela 30 godina zaključana u skladištu

Klix.ba
U Brazilu je pronađena kornjača koja je uspjela preživjeti čak 30 godina zaključana u skladištu.

Kornjača Manuela je nestala iz svog doma u Rio de Janeiru 1982. godine, a njeni vlasnici su nakon neuspješne potrage prihvatili činjenicu da su je izgubili zauvijek. Pretpostavili su da je izašla kada su radnici radili na renoviranju njihovog doma.

Njen vlasnik Leonel Almieda je umro ovog mjeseca, a njegova djeca su odlučila počistiti sobu na drugom spratu, koja je bila puna pokvarenih uređaja. To je zapravo bilo skladište koje je uvijek zaključavano.

Leonelov sin Leandro je prilikom čišćenja pronašao Manuelu koja je hodala po kutiji u kojoj je bio stari gramofon.

"Stavio sam kutiju na pločnik kako bih je bacio sa ostalim nepotrebnim stvarima. Tada me je susjed upitao da li ću baciti i kornjaču. Nisam mogao vjerovati svojim očima kada sam vidio kornjaču", kazao je Leandro.

"Drago nam je što je Manuela opet s nama. Nikome nije jasno kako je uspjela preživjeti 30 godina u skladištu, to je nevjerovatno", izjavila je Leandrova sestra Lenita.

Lokalni veterinar Jeferson Pires je rekao da je Manuela preživjela vjerovatno jedući insekte iz drvenog poda i ližući kapljice sa glatkih površina stvorene kondenzacijom.