Potomak slavne kornjače
0

Kornjača Jonathan nije najstarija životinja na svijetu

Sarajevo-x.com
Najstarija poznata životinja na svijetu, kornjača Jonathan, možda uopšte i nije nosilac te titule, piše u ponedjeljak britanski Telegraph.

Kornjača Jonathan, stanovnik usamljenog otoka St. Helena, navodno je živio i u vrijeme dok je slavni vojskovođa Napeoleon tamo bio u zatočeništvu još 1815. godine.

Dokaz njegovog postojanja bila je navodna fotografija jednog fotografa koji je tvrdio da slika životinje, koju je on snimio za vrijeme Burskih ratova, predstavlja Jonathana, kornjaču koja je živjela još za vrijeme Napoleona.

No, biznismen i historičar Nick Thorpe, stanovnik St.Helene, smatra da je kornjača sa slike umrla još prije 90 godina, a da je sadašnji Jonathan samo naslijedio ime zbog otočkog običaja po kojem potomci uvijek dobijaju ime oca.

'Mislim da je gigantska kornjača Jonathan sa stare slike umrla davno, a da je životinja koja se smatra najstarijom na svijetu, jedna od potomaka preostalih gigantskih kornjača na otoku, koju su ljudi također nazvali Jonathan po staroj otočkoj tradiciji', otkriva Thorpe.

'Ove kornjače dožive duboku starost, ali teško je odrediti da li se radi o kornjači staroj 150 ili 200 godina jer izgledaju potpuno isto', dodao je historičar.