|

Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik i ljubavnik?

Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik i ljubavnik?
0
F
FENA
6.3.2012. u 20:35
13
komentara
0

dijeljenja
Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik i ljubavnik?
Nakon što je prošli mjesec u španskom nacionalnom muzeju Prado u Madridu otkrivena replika jedne od najslavnijih slika svih vremena, Mona Lise Leonarda da Vincija, restauratorski tim toga muzeja kao najizglednijeg kandidata za njenog autora izdvojio je Leonardovog mladog učenika, modela i mogućeg ljubavnika Gian Giacoma Caprottija, piše britanski Telegraph.
Caprotti, poznat i kao Salaj - što znači "vražićak", kod Leonarda je došao naukovati kad je imao samo deset godina, a vjeruje se da je upravo on bio model za slike "Sveti Ivan Krstitelj" (1513.-1516.) i "Bacchus" (1510.-1515.). Mnogi historičari vjeruju da je Caprotti bio i ljubavnik velikom majstoru.

Čelnik zbirke talijanskih majstora u Pradu Miguel Falomir kazao je kako vjeruje da se kopija Mona Lise stilski može smjestiti u milanski kontekst blizak Salaju ili možda Francescu Melzi, mada je Melzi manje izgledan kandidat jer se Leonardovom studiju pridružio tek 1507., dok je replika nastala između 1503.-1506.

Jednako misli i Bruno Mottin, glavni kustos Centra za istraživanja i restauraciju francuskih muzeja, čije je sjedište u pariškom Louvreu, u čijem je vlasništvu originalna Mona Lisa.

Dokaže li se da je Salaj naslikao vlastitu verziju legendarne slike, to će dovesti u pitanje porijeklo originala, te prisiliti Louvre na utvrđivanje tačnog puta kojim se djelo kretalo nakon Leonardove smrti. Louvreovi stručnjaci odranije vjeruju da je upravo Salaj bio prvi nasljednik Mona Lise.

Replika se u vlasništvu Prada nalazi od njegova utemeljenja 1819., u sklopu španske kraljevske zbirke. No, zbog zatamnjene pozadine i okvira od hrastovine, što je tipično za sjevernoeuropske umjetnike, njeno je pravo porijeklo godinama ostalo neprimijećeno.

Prije dvije godine, stručnjaci su započeli s tehničkom analizom replike na traženje Louvrea zbog izložbe koja se otvara sljedeći mjesec. Utvrdili su da je naslikana na orahu, baš kao i "prava" 'Mona Lisa', a na pozadini su otkriveni tragovi planina, baš kao i na originalu.

Slika je trenutno izložena u Pradu, odakle 13. marta putuje u Louvre, gdje će privremeno biti izložena uz bok originalu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...