Ljepota različitosti
108

Kompanija Mattel novim Barbie lutkama odaje počast osobama s invaliditetom

Klix.ba
Foto: Barbie
Foto: Barbie
Kompanija Mattel će u junu predstaviti Barbie lutku u kolicima i Barbie lutku s protezom kojima odaje počast osobama s invaliditetom. Ove lutke su najnovije izdanje koje su iz Matella napravili u sklopu "2019 Barbie Fashionistas" linije koja ima za cilj prikazati ljepotu različitosti.

"Kao brend želimo potaći razgovor o invaliditetu i zbog toga ćemo predstaviti nove Barbie lutke s protezom i u kolicima. U prvom planu nam je da iz drugačije perspektive istaknemo modu i ljepotu", navedeno je iz kompanije Mattel u saopćenju.

U sklopu ovog projekta Mattel je sarađivao s 13-godišnjom Jordan Reeves, aktivisticom za osobe s invaliditetom koja je rođena bez lijeve podlaktice, kako bi napravili lutku s protezom koja se može ukloniti zbog "realističnijeg doživljavanja igre", kao i s dječijom bolnicom i stručnjacima za invalidska kolica kako bi dizajnirali invalidska kolica.

"Postoje mnoge vrste invalidskih kolica, a ova su oblikovana prema modelu koji je dizajniran za osobu koja ima stalni tjelesni invaliditet", saopćeno je.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Curt Decker, izvršni direktor Nacionalnog invalidskog društva Mreža mira, rekao je kako je simbolično to što Babie pokazuje da postoje različite vrste ljudi i izrazio nadu da će zahvaljujući ovim lutkama djeca shvatiti da se osobe s invaliditetom ne razlikuju od drugih.

U sklopu linije "Fashionistas 2019" Mattel će ponuditi i Barbie lutke koje izgledaju realističnije (imaju manje poprsje ili manje definisan struk), lutke koje imaju različite nijanse kože, boju očiju, frizuru i odjeću. Prošle godine Mattel je predstavio prvu Barbie lutku s hidžabom, a nedavno su otkrili da razmišljaju o istospolnim Barbie lutkama.