Spašeni iz rezervoara
10

Kompanija Mars Wrigley kažnjena nakon što su radnici upali u čokoladu

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki regulatori su kaznili kompaniju Mars Wrigley nakon što se u njenoj fabrici u Pennsylvaniji dogodio nesvakidašnji incident.

Riječ je o fabrici koja se nalazi u Elizabethtownu, gdje su dva radnika upala u rezervoar s čokoladom, zbog čega su morali biti spašavani. Dva radnika nisu u stalnom radnom odnosu.

Incident se dogodio u junu prošle godine, a tokom spašavanja je izrezano dno djelomično ispunjenog rezervoara kako bi radnici bili spašeni. Jedan od njih je transportovan u bolnicu helikopterom.

U izvještaju regulatora je navedeno da je riječ o ozbiljnom incidentu, a ustanovljeno je da su radnici unajmljeni kako bi očistili rezervoare. Prije toga nisu prošli potrebnu obuku.

Radnici supali u rezervoar za doziranje, odnosno za miješanje sastojaka od koji se pravi čokolada Dove. U Velikoj Britaniji i drugim zemljama ova čokolada se prodaje pod imenom Galaxy.

Kompanije Mars i Wrigley su se udružile 2008. godine, a pored čokolade Dove proizvode popularne slatkiše poput M&M čokoladnih bombona te čokoladice Snickers i Twix.

Fabrika je zbog incidenta kažnjena s 14.500 dolara.