Zanimljivosti
8

Komičar snimio "britansku verziju" Ode radosti: Slovenija je lijepa (šalimo se, i ona je bezveze)

Klix.ba
Američko-britanski komičar i novinar John Oliver objasnio je u posljednjoj emisiji zašto Ujedinjeno Kraljevstvo mrzi Evropsku uniju, ali i zašto bi u njoj ta zemlja trebala ostati.

Kako se bliži 23. juni, dan referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva, svjetski mediji su sve više upereni u London, berze i aktuelne ankete o mogućem ishodu.

Malo drugačiji pristup potencijalnom problemu prošle je nedjelje uzeo američki komičar britanskih korijena John Oliver u svojoj emisiji Last Week. On je na dopadljivo iskren i humorom bogat način ilustrovao svoj stav o mogućem izlasku UK iz EU.

"Evropska unija nije savršena i podsjeća na frapantno tijelo Gerarda Depardieua, ali izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bi uzrokovao veliku nestabilnost. Zato biste očekivali da kampanja za izlazak ima vrlo dobre argumente, ali nažalost većina tih argumenata su obično sra*e", objašnjava Oliver u 15-minutnom videu.

Tokom izlaganja i raščlanjivanja loših razloga za napuštanje Evropske unije, Oliver ipak naglašava da UK treba ostati u EU ali da ima pravo zadržati dosadašnji odbojni stav prema Evropi kojeg je ovjekovječio u šaljivoj britanskoj verziji Ode radosti.

"Jei se, Evropska unijo, dobar je osjećaj to reći. Poljska je depresivna, a Rumunija puna vampira, Španija je prevruća i gdje je jeena Litvanija? Iskreno rečeno, Slovenija je lijepa (šalimo se, i ona je bezveze)", tekst je ove verzije himne EU.