Zanimljivosti
4

Koji insekt ima najbolniji ugriz?

Klix.ba
Mrav metak
Mrav metak
Istraživača Justina Schmidta, sa Southwestern Biological Institutea u SAD-u, insekti su ugrizli toliko puta da je odlučio da napravi skalu bola, kako bi rangirao ugrize.

Njegova skala varira od nula do četiri, gdje je jedan minimalna reakcija na ugriz, a četiri najgora bol koja se može zamisliti.

Schmidt je za Weather.com objasnio kako ugriz jačine jedan izaziva oštru bol, ali ne toliku da biste ispustili piće iz ruke. Ugriz jačine četiri opisao je kao udar 20 hiljada volti.

"Ne samo da biste ispustili piće, već bi vas natjerao da ga bacite preko sobe", rekao je Schmidt i dodao da mrav metak ima najsnažniji ugriz s kojim se susreo.

"Takav ugriz vas natjera da legnete i želite da umrete. Samo vrištite od bola i agonije. Za razliku od njega, ugriz vatrenog mrava je mnogo manje bolan. Oni imaju oštar i probadajući ugriz. Prva reakcija je da se počešete i otjerate bol. To je sve što vam se može desiti", kaže Schmidt.

Prema Schmidtovoj skali, vatreni mrav ima najmanje bolan ugriz, dok su pčele i bumbari ocijenjeni sa dva. Ose ratnice, metak mravi i soko tarantule ocijenjeni su sa četiri. Schmidta je do sada ugrizlo više od 150 različitih insekata dok je putovao svijetom, ali on tvrdi da ga to uopće ne brine, budući da njihovi ugrizi nemaju trajan uticaj.

Top 10 najbolnijih

Vatreni mrav - 1 (bol traje dvije do četiri minute) Pčela - 2 (bol traje do 10 minuta) Bumbar - 2 (bol traje do pet minuta) Evropska osa - 2 (bol traje četiri do 10 minuta) Plišani mrav - 3 (bol traje do pola sata) Mrav žetelac - 3 (bol traje od jednog do osam sati) Papirna osa - 3 (bol traje pet do 15 minuta) Osa ratnica - 4 (bol traje do 2 sata) Tarantula soko - 4 (bol traje do tri minute) Mrav metak - 4 (bol traje 12 do 24 sata)