Zanimljivosti
0

Kod koga je Napoleonov penis?

Sarajevo-x.com
Napoelon Bonaparta
Napoelon Bonaparta
O francuskom vojskovođi državniku i caru, Napoleonu Bonaparti zna se mnogo. O njegovom životu pisane su brojne knjige, a njegovi vojni uspjesi i velika popularnost je nešto čemu teže brojni današnji političari. No, dok jedni o vladavini Napoleona raspravljaju sa historijskog aspekta i dok francuskog vođu posmatraju isključivo kao veliku historijsku ličnost drugi su se pozabavili njegovom intimnošću, odnosno njegovim penisom.

Vjeruje se kako je penis velikog vojskovođe Napoleona Bonaparte završio kod američkog urologa Johna. K. Lattimera, koji je za tu dragocjenost platio 3.000 dolara.

Naime, Napoleon je umro 1821. godine u izgnanstvu od raka na želucu i pokopan je na otoklu Sveta Helena. Navodno, obdukciju je obavio ljekar Francesco Antommarchi uz prisustvo još 17 svjedoka. Iako nikada niti jedan svjedok to nije potvrdio vjeruje se kako je ljekar odstranio penis sa tijela mrtvog cara.

Svu Napoleonovu ostavštinu jedan od potomaka prodao je 1916. godine jendnoj engleskoj knjižari, koja je, pak, 1924. godine sve prodala A. S. W. Rosenbachu, američkom preprodavaču rijetkih knjiga i rukopisa.

Među tim knjigama navodno nalazio se i mumificirani penis Napoleona. Dok nije došao u ruke američkog urologa Napoleonov penis je izmijenio nekoliko vlasnika.

Ljekar Lattimer penis je kupio 1977 godine. Iako je želio DNK analizom potvrditi da je zaista riječ o penisu velikog vojskovođe, francuska vlada to nije željela dopustiti.

Američki urolog preminuo je 2007. godine, a svoju imovinu, uključujući i Napoleonov penis ostavio je u nasljedstvo kćerki.