U selu Šušnjevi
255

Kod Kiseljaka organizovan Oktoberfest: Nije potrebno putovati kako bismo doživjeli nešto posebno

I. S.
U selu Šušnjevi kod Kiseljaka, mještani Gromiljaka su u subotu, sedmog oktobra organizovali Oktoberfest koji će se dugo pamtiti.

Proslava Oktoberfesta u Kiseljaku započela je ručkom kojeg je blagoslovio Marko Mikić, župnik župe Imena Marijina u Gromiljaku, nakon čega je nastavljena fešta u kojoj je veselo društvo odlučilo proslaviti jesen na jedinstven način uživajući u pivu, plesu, muzici i, naravno, ukusnoj hrani.

Odjeveni u tradicionalnu nošnju, s posebnom pažnjom su ukrasili prostor, a najveće iznenađenje večeri bili su tamburaši Zlatne žice, čije su melodije zabavljale okupljene do kasnih noćnih sati.

"Ovo je naša prva godina organiziranja Oktoberfesta i, iskreno, nismo očekivali da će to izgledati ovako dobro. Odlučili smo donijeti komadić Bavarske u naše mjesto, a rezultat je bio nevjerovatan. Ljudi su se stvarno opustili, uživali u dobrom društvu, što je zapravo i najvažnije", rekla je Slavica, jedna od organizatorica događaja.

Oktoberfest u Šušnjevima nije bio samo obični festival hrane i pića. Bio je to trenutak zajedništva i veselja, trenutak kada su se mještani Gromiljaka okupili kako bi proslavili prijateljstvo, život i jesen.

"Ovaj događaj je dokaz da nam nije potrebno putovati daleko kako bismo doživjeli nešto posebno. Ovdje smo stvorili vlastitu čaroliju i imamo predivan Oktoberfest kakav bi svako poželio doživjeti", rekao je Josip, koji je također jedan od organizatora.

Oktoberfest u Šušnjevima svakako je inspiracija svima nama da se okupimo, proslavimo zajedništvo i stvorimo nezaboravne trenutke. Možda ćete iduće godine razmisliti o organiziranju vlastitog Oktoberfesta u svom selu ili zajednici, jer, kao što su nam pokazali mještani Gromiljaka, nije potrebno ići daleko kako bismo uživali u čarima ove tradicionalne njemačke fešte.