|

Kod električara otkriveno 271 djelo Pabla Picassa

Kod električara otkriveno 271 djelo Pabla Picassa
0
F
FENA
29.11.2010. u 20:25
4
komentara
0

dijeljenja
Kod električara otkriveno 271 djelo Pabla Picassa Foto: Reuters
Električar i njegova porodica "sjedili" su na više od 100 miliona eura vrijednoj kolekciji Picassovih djela.
Nedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa iz razdoblja od 1900. dio 1932. za koja nitko nije znao, a nasljednici su uložili tužbu da bi se razjasnilo kako su ta djela dospjela u ruke sedamdesetogodišnjeg električara koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegova života, izvijestio je francuski list Liberation.

Slike, blokovi i crteži vrijednosti procijenjene na 60-ak miliona eura bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su oni od slikareva sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti. Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak miliona eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge, piše Liberation.

Pierre Le Guennec (71), koji je od januara uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u septembru sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa tri posljednje godine slikareva života. Picasso je umro 1973. Guennec je precizirao da je postavio alarmne sisteme u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu gdje je pohranjeno nekoliko kutija s crtežima.

Nasljednici i stručnjaci su odlučili uložiti tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće krađe. Djela je 5. oktobra zaplijenio Centralni ured za borbu protiv trgovine kulturnih dobara. Policijski izvor je potvrdio da su djela zaplijenjena.

List dodaje da je penzionisani električar u zatvoru gdje tvrdi da je nedužan i da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela.

Claude Picasso je isključio ideju da je njegov otac mogao pokloniti takvu količinu djela, koja su bili njegov život i želi da pravosuđe objasni tu aferu.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...