Priznao tešku ovisnost
0

Kockar ukrao milion funti od poslodavca

Sarajevo-x.com
Finansijski službenik i ovisnik o kockanju Cristopher Proudfoot, izgubio je skoro milion funti (oko 1.125.000 eura) koje je sa računa svoje firme prebacio na vlastiti. Proudfoot je novac protrošio kockajući se putem interneta i to većinom na sportske događaje.

Britanski prevarant uhvaćen je nakon što su policijski službenici upali u firmu Highland Network's HQ u Invernessu, na sjeveru Škotske, gdje je bio zaposlen.

Proudfoot je optužen da je zloupotrijebio funkciju finansijskog i kreditnog kontrolora u svojoj firmi, te uzeo blizi milion funti kako bi otplatio dugove i nastavio se kockati.

Na sudu u Invernessu izjasnio se da se osjeća krivim za pronevjeru novca, kojeg je uzimao sa računa svoja poslodavca u zadnje tri godine.

Dvadesetosmogodišnji službenik, koji živi sa roditeljima, priznao je da mu je ovisnost o kockanju upropastila život.

"Kada se kladiš, samo želiš pobijediti. No, ja sam se ubrzo našao u rupi iz koje se nisam mogao izvući. Stranice na internetu na kojima se kladite lako povuku ovisnike u začarani krug i dozvoljavaju igračima da u javnost idu samo kada imaju velike dobitke. Problem sa ovim stranicama jeste da kada dobijete veliku sumu novca, oni znaju kako da taj novac vrate", ispričao je za škotski Sun.

Priznao je da ima ozbiljan problem sa ovisnošću i savjetovao svima da se klone kladionica.

"Online kockanje se svuda reklamira. Kada pogledate novine, internet stranice, televiziju, svi imaju neku reklamu za klađenje. Ne tražim izgovore za ono što sam uradio, ali sam svjestan da imam tešku ovisnost", kazao je on.

Proudfoot je podvrgnut psihijatrijskim tretmanima i odlazi na savjetovanja, a kada je njegova ovisnost prerasla u depresiju, pomišljao je i na samoubistvo.