Zanimljivosti
0

Kočija kralja Tutankamona putuje u New York

Sarajevo-x.com
Kočija koja je možda bila svjedok posljednih trenutaka kralja Tutankamona, prvi put poslije tri milenija napušta Egipat da bi bila dio izložbe "Tutankamon i zlatno doba faraona" na Discoveryjevoj izložbi na Times Squareu u New Yorku, javlja "Discovery News".

"To je prvi put da kočija putuje van Egipta. Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu svim ljudima koji žive u New Yorku da vide nešto od tolike važnosti za život dječaka kralja", izjavio je glavni egipatski savjetnik za antikvitete, Zahi Hawass.

Kočija je jedna od pet koje je otkrio britanski arheolog Howard Carter, nakon što je ušao Tutankamonovu grobnicu 1922. godine.

Prevozna sredstva su se sastojala od dvije veće, svečane kočije, jedne veoma dekorisane, manje kočije i tri lakše konstrukcije namijenjene za svakodnevnu upotrebu.

Prema Hawassu, kočija odskače od ostalih koje su pronađene u kraljevog grobnici.

"Točkovi su veoma pohabani, što ukazuje na to da je mladi kralj kočiju često koristio u lovu", izjavio je Hawass.

Za vrijeme nedavno napravljenih CT-snimaka mumije kralja Tutankamona, Hawass i njegov medicinski tim otkrili su da je kralj Tutankamon imao nesreću koja je uzrokovala frakturu na njegovoj lijevoj nozi samo nekoliko sati prije smrti.

Medicinska studija, objavljena u novinama američke medicinske asocijacije, nedavno je uzeta u razmatranje u istraživanju koje je izvršilo Bernhard Noct iz hamburškog instituta za tropske bolesti i zaključio da je kralj Tutankamon umro od komplikacija uzrokovanih malarijom.

Slomljena noga je ipak uzrokovala određene špekulacije. Hawass pretpostavlja da je uzrokovana padom sa kočije kada je kralj bio u lovu u pustinji.

"Kako saznajemo više o Tutankamonovoj smrti, kočija postaje sve bitniji komad slagalice koju se trudimo složiti decenijama", rekao je Hawass.