Neobični rituali u sportu
0

Ko su najpraznovjerniji sportaši?

Sarajevo-x.com
Igrač odbrane Arsenala Kolo Toure zakasnio je na drugo poluvrijeme utakmice protiv Rome jer je zbog praznovjerja morao svlačionicu napustiti zadnji. No, kako je morao sačekati suigrača Williama Gallasa kome su fizioterapeuti ukazivali pomoć, obojica su zakasnila na početak utakmice, a Toure je dobio žuti karton.

Tim povodom, engleski tabloid Mirror sastavio je listu najpraznovjernijih sportaša, a prvo mjesto je, zbog neobičnih rituala u karijeri i životu, zauzeo hrvatski teniser Goran Ivanišević.

  1. Život sa teniskim asom Goranom Ivaniševićem mora da je bio prava noćna mora zbog brojnih praznovjerja koja nije ostavljao na terenu, već ih je prenosio i u običan život. Za vrijeme svakog meča gledao je da na klupu za igrače sjedne poslije protivnika nakon oduzetog servisa, a vodio je računa da ne nagazi bijelu liniju. Nakon pobjede, prije sljedećeg meča trudio se da radi identične stvari kao i prije dobivenog meča. Jeo je istu hranu u istom restoranu, razgovarao s istim ljudima i gledao isti TV program. Jedne godine kada je nastupao na Wimbledonu, morao je svako jutro gledati emisije Teletubbiesa, a na svojoj web stranici napisao je da mu je 'ponekad bilo jako dosadno'.

  2. Bivši engleski reprezentativac Jack Russell imao je niz smiješnih rituala prije utakmice. Koristio je samo jednu vrećicu za čaj tokom pet dana priprema. Jeo je isti ručak dva puta dnevno, pazio da se žitarice natapaju u mlijeku tačno osam minuta, a njegova praznovjernost najviše se odražavala na stil odjevanja. Naime, nosio je stalno isti šešir koji se s vremenom usmrdio, pa su ga saigrači nastojali izbjegavati.

  3. Australski golman Mark Schwarzer nosi iste štitnike za noge od svoje 16. godine. Praznovjerni igrač nije ih želio mijenjati jer mu donose sreću.

  4. Fudbaler Paul Ince, kao i njegov kolega Tourne, uvijek je tražio da posljednji izađe iz svlačionice i uvijek bi povlačio dres prilikom izlaska s terena.

  5. Argentinski golman Sergio Goycochea imao je neugodnu naviku da se prije izvođenja penala pomokri kod klupe za rezervne igrače. Prvi put je to učinio 1990. u četvrtfinalu svjetskog prvenstva protiv Jugoslavije, jer nije mogao napustiti teren. "Izašao sam i kasnije smo pobjedili. Drugi put se desilo tokom utakmici protiv Italije, pa sa opet otišao do klupe, pomokrio se i pobjedili smo. Svaki put kada sam to radio, bio sam pažljiv i niko se nije žalio", kaže Goycochea.

Na listi su se našli i igrači kriketa Mark Ramprakash i Neil McKenzie, igrač ragbija David Campese, te jedina dama na listi, teniserka Serena Williams.