Zanimljivosti
20

Ko su bili kriminalci prije 180 godina: Drumski razbojnici, trovači beba i djeca kradljivci

Klix.ba
Američki portal koji se bavi istraživanjem historije i rodoslova objavio je više od 235.000 zapisa o kriminalcima i osuđenicima iz britanskog Gloucestershirea koji su stari najmanje 180 godina. Uz zapise objavljene su i fotografije, a među njima ima i tinejdžera.

Osobe su hapšene iz različitih razloga, a jedan muškarac je osuđen zbog krađe svinjskih obraza, a braća Samuel (18) i Alfred Taylor (14) osuđeni su na teški rad zbog krađe zečeva. Osuđivane su i žene. Četrnaestogodišnja Elizabeth Crowder osuđena je na teški rad jer je ukrala torbicu svog učitelja.

Najmlađi osuđenik je sedmogodišnji Edgar Kilminster. Zatvoren je 1870. godine i osuđen na sedam dana teškog rada i 12 udaraca prutom jer je ukrao slatkiše sa svojim bratom Josephom (9). Najstariji je 79-godišnji William Lord za kojim je policija tragala 20 godina jer je ukrao materijal za gradnju. Osuđen je na šest mjeseci teškog rada i sedam godina policijskog nadzora, ali oprošteno mu je jer se razbolio.

Zbog drumskih krađa 1791. godine Christopher Rachford i John Hughes su osuđeni na smrt.

Mary Ann Barry i Edwin Bailey pogubljeni su 1874. godine zbog ubistva desetomjesečne bebe Sare Jenkins. Ocu Edwinu je bilo naređeno da izdržava bebu koju je odbacio. Dogovorio je sa svojom uposlenicom Marry Anna da prevare majku i otruju bebu miksom hemikalija za pacove. To je uzrokovalo brzu smrt.