Veliki naučnici i umjetnici
0

Ko je od ranih dana bio i ostao 'čudo od djeteta'?

Sarajevo-x.com
Marie Curie
Marie Curie
Biti 'čudo od djeteta' nije uvijek garancija da će osoba u odraslim godinama biti bogata, slavna ili sretna, Mnogi ljudi koji su u mladosti obećavali mnogo u kasnijim godinama života su nestali sa svjetske scene, piše bloger portala Mental Floss. No, ipak postoje osobe koje su od najranijih dana do kraja života ostali - geniji:
  1. Blaise Pascal (1623 -1662), matematičar, fizičar i filozof je počeo izučavati geometriju kao 12-godišnjak, a kako je vječno bio zadubljen u knjige otac mu je zabranio dalje učenje te je bacio svu literaturu iz kuće. No, mladi Pascal nije poslušao oca, te je sa 19 godina napravio prvi ručni mehanički kalkulator, a ostao je zapamćen po nizu revolucionarnih djela iz geometrije i fizike, te filozofije i teologije

  2. Maria Agnesi (1718 -1799), matematičarka i astronomkinja, poznata po tome što je rješavala najteže matematičke probleme dok je sanjala. Još dok je bila dijete kod Marije je uočen ogromni talent za učenje jezika, te je već s devet godina zabavljala porodične goste tako što je prevodila njihove riječi na latinski. Sa 30 godina, iako domaćica koja se brinula za 20-ero braće i sestara, Maria Agnesi je izdala dva nezamjenjiva matematička priručnika. Njen doprinos matematici i danas je ogroman.

3. Felix Mendelssohn (1809 -1847), slavni pijanista prvu je kompoziciju snimio sa 11 godina, a od šeste godine je perfektno svirao klavir. U 17. godini komponovao je 'San ljetne noći', a autor je i neprevaziđenog 'Svadbenog marša' i oratorija 'St.Paul' kojeg je posvetio ocu.

  1. Marie Curie (1867 - 1934), prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu u četvrtoj godini života pisala je i čitala na ruskom i francuskom i imala je zapanjujuću memoriju, mogla se sjetiti događaja iz svog najranijeg djetinjstva, prije nego je imala godinu dana. Nakon što je upoznala budućeg muža Pierrea, 1891. na Sorboni, zajedno su otkrili radioaktivne elemente radij i polonij i tako ušli u historiju. Prvu Nobelovu nagradu za fiziku podijelila je s mužem, dok je drugu, za hemiju, dobila nakon muževe smrti.

  2. Pablo Picasso (1881 -1973), jedan od najvećih slikara svih vremena crtao je prije nego što je progovorio, a kad je trebao krenuti u školu, rekao je ocu da će ići u školu samo ako bude mogao crtati koliko želi. Srećom, nastavnici su uvidjeli njegov veliki talent i mladi Pablo je u mogao dolaziti u školski likovni kabinet kad je htio. U 12. godini zvali su ga novim Rafaelom, a do smrti je naslikao više od 22.000 hiljade slika.

  3. Jean Piaget (1896 -1980), dječji psiholog i zoolog koji je od 10. godine života radio u prirodoslovnom muzeju i pisao naučne radove o životinjama, posebno zmijama. Kasnije se proslavio na polju dječje psihologije, a kažu da je bio jedini čovjek na svijetu koji je mogao održati konverzaciju s trogodišnjim djetetom.

  1. Jascha Heifetz (1891-1987), ruski violinski virtuoz, od treće godine je svirao violinu, a prvi javni kocert imao je s pet godina. Nakon što je njegova porodica emigrirala u SAD, tamo nastavlja muzičku karijeru, a za svoje izvedbe osvaja mnoge nagrade Grammy.

  2. John von Neumann (1903 -1957), mađarski kvantni fizičar i informatičar najpoznatiji po izumu hidrogenske bombe, sa šest godina je bio matematički genije. Ostaće zapamćen po tome što je konstruisao jedan od prvih kompjutera.

  3. Paul Erdos (1913 -1996), matematičar, od treće godine života rješavao je komplicirane matematičke probleme, a tokom života objavio je više od 1500 naučnih radova. Toliko je poštovan u naučnim krugovima da čak postoji i izraz 'Erdosev broj' koji se koristi za talentirane matematičare koji su radili s njim. Tako da oni koji su radili direktno s Erdosem nose broj 1, a oni koji su radili s brojem 1, nose broj 2 i tako u nedogled.