Komadić stijene sa Mjeseca
0

Knjiga o slijetanju na Mjesec bit će najskuplja knjiga na svijetu

Sarajevo-x.com
Knjiga kojom se obilježava 40. godišnjica slijetanja Amerikanaca na Mjesec, u čijem se uvezu nalazi čak i komadić stijene sa Mjeseca, mogla bi osvojiti titulu "najskuplje knjige na svijetu", jer će se prodavati po cijeni od nekoliko stotina hiljada dolara.

Izrađeno je samo 12 primjeraka specijalnog izdanja knjige "MoonFire", knjige posvećene misiji Apollo 11, s obzirom na neobično porijeklo kamenja koje je iskorišteno za uvez.

U knjizi Normana Mailera, američkog autora i entuzijaste istraživanja svemira koji je preminuo 2007. godine, mogu se pogledati ušminkane fotografije prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec iz arhive Američke svemirske agencije i magazina LIFE. Svaki od ograničenog broja primjeraka pomenute knjige potpisao je Buzz Aldrin, drugi čovjek koji je imao priliku da se prošeta Mjesecom.

Odštampano je ukupno 1.969 primjeraka knjige "MoonFire", a većinu je na internetu moguće kupiti po cijeni od 1.000 dolara. Samo posljednjih 12 primjeraka sadrži i komadiće Mjesečevih stijena, od 0.4 gr do 30,34 grama težine, koje su kao meteori pali na Zemlju.

Izdavačka kuća Taschen America ovih dana očekuje procjenu stručnjaka prije konačnog određivanja cijene pomenutih primjeraka, ali mnogi smatraju da će ovo biti jedna od najskupljih knjiga svih vremena.

"Koštat će stotine hiljada dolara", nagovijestio je The Timesu Creed Poulson, PR menadžer kompanije.

Oni koji su spremni platiti astronomske cijene za komadić historije s Mjeseca mogu se prijaviti na listu čekanja na službenoj stranici izdavačke kuće Taschen America.

Vlasnici svakog primjerka knjige "MoonFire" dobit će i printano izdanje najpoznatije fotografije NASA-ine misije Apollo 11 na kojoj Aldrin stoji na Mjesecu, a Neil Armstrong se ocrtava na njegovoj kacigi s vizirom.