Izvinjenje knjižare
0

Knjiga Mein Kampf se našla na listi najpoželjnijih poklona

Sarajevo-x.com
Vlasnici najvećeg britanskog lanca knjižara Waterstone's izvinili su se nakon što se antisemitski manifest, knjiga Mein Kampf autora Adolfa Hiltera našla na listi najpoželjnijih božićnih poklona, prenosi Guardian.

Mein Kampf, knjiga koju je Hitler napisao 1933. godine u zatvoru označena je kao savršen poklon, pored knjiga autora kao što su Jeremy Clarkson, Lee Evans i Jamie Oliver.

"Ovo štivo je ključno za nekoga ko želi da razumije historijska dešavanja. Neki podaci će vas šokirati, ali su korisni za buduće generacije", napisano je o knjizi koju je napisao čovjek koji je najomraženija ličnost u historiji ljudskog postojanja.

Glasnogovornici lanaca knjižara objasnili su da je došlo do greške i da nikada nisu htjeli označiti knjigu kao poželjnu za poklon.

"Greška je ispravljena i više se nikada neće ponoviti. Mi se duboko izvinjavamo. Greška je nastala kada je knjiga stavljena na policu za poklone, a obično stoji na polici njemačke historije ili polici sa knjigama o Drugom svjetskom ratu", objasnio je glasnogovornik.