Brazil
0

Klovn izabran za člana kongresa

SRNA
Brazilski klovn Tiririka izabran je za člana Kongresa, pošto je dobio više glasova od bilo kog drugog kandidata na jučerašnjim izborima.

Fransisko Oliveira Silva, kako glasi umjetnikovo pravo ime, izabran je za federalnog poslanika iz Sao Paola sa više od 1,3 miliona glasova, prenosi BBC.

 Tiririka, što u prevodu znači "mrgud", tokom predizborne kampanje koristio je slogane poput: "Ne može nam biti ništa gore". On je dobio 1.353.355 glasova, što je daleko više od najbližeg političara, bivšeg guvernera Rija Antonija Garotina, koji je dobio podršku 694.000 glasača.

 Tiririka je vodio kampanju sa duhovitim video klipovima na "You Tubeu", koji su privukli milione gledalaca.

 "Šta federalni poslanik treba da radi? Iskreno, nemam pojma. Ali glasajte za mene, pa ću vam otkriti", glasila je jedna od njegovih poruka.

 Tiririka je počeo da radi u cirkusu kada je imao osam godina u siromašnoj istočnoj državi Seara, a sada je poznati televizijski zabavljač.

 Ovaj klovn je u posljednjem trenutku dobio pravno odobrenje da se kandiduje, uprkos dokazima da ne ispunjava normu pismenosti za obavljanje javne funkcije.
 Vlasti su upozorile da Tiririka može da bude smijenjen sa položaja ukoliko poslije izbora ne dokaže da zna da čita i piše.

 Druga poznata ličnost koja je trijumfovala na izborima je bivši fudbaler Romario, koji je izabran za federalnog poslanika u Riju de Žaneiru. Njegov kolega fudbaler Bebeto, sa kojim je osvojio Svjetski kup 1994. godine, izabran je za državnog poslanika u Riju.