Zanimljivosti
0

Klonirajte psa za 100.000 dolara

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Američka kompanija BioArts svijetu je predstavila prve psiće klonirane u komercijalne svrhe, a idućeg mjeseca planira održati online aukciju i bogatim vlasnicima kućnih ljubimaca pružiti priliku da dobiju klonove svojih krznenih prijatelja.

Tri šteneta Mira, Chingu i Sarang su genetičke kopije psa Missy, mješanca koji je pripadao majci direktora BioArts-a. Uzorci kože i drugih tkiva Missy uzeti su 1997. godine i 2002. godine, nakon njene smrti, a kloniranje je izvršeno korištenjem iste tehnike kojom su britanski naučnici klonirali ovcu Dolly.

Klonirana štenad su rezultat saradnje BioArts-a sa osramoćenim južnokorejskim naučnikom Hwang Woo-sukom.

On je, naime, 2005. godine prvi uspio uspješno klonirati psa, ali je morao napustiti Univerzitet u Seulu, jer je otkriveno kako je lažirao mnoge druge aspekte svog istraživanja.

Kako otkriva Daily Mail, idućeg mjeseca će biti održana online aukcija, a najuspješniji ponuđači će imati priliku upoznati genetički identičnu kopiju postojećeg ljubimca ili potpuno novo štene, stvoreno iz smrznutog tkiva davno preminulog psa. Očekuje se da će početna cijena iznositi više od 100.000 dolara.

Borci za dobrobit životinja i etički stručnjaci osudili su ovaj potez, te optužili BioArts za
eksploatiranje straha vlasnika od gubitka voljenog kućnog ljubimca.

Direktor kompanije BioArts Lou Hawthorne, međutim, vjeruje kako neće nedostajati onih koji su spremni platiti za vjerodostojnu kopiju voljenog psa.