40 godina slave
230

Klizački nastup Torvill i Dean na ledu u Skenderiji probudio uspomene Sarajlijama

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Britanci Jayne Torvill i Christopher Dean plesali su večeras na ledu u Skenderiju u gradu u kojem su prije 40 godina ispisali historiju umjetničkog klizanja.

Par se od tada rado vraća u Sarajevo pa su se tako odazvali pozivu da izvedu svoju tačku na ledu za 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Oni su večeras u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji ponovo oduševili Sarajlije te im probudili divna sjećanja na zlatno vrijeme njihovog grada. I danas, kao i prije 40 godina, slavni Britanci su dočekani i ispraćeni gromoglasnim aplauzom.

"Osjetili smo toplinu ljudi i lijepu atmosferu i sada nakon 40 godina osjećamo se isto. Voljeli bismo da se vratimo i na 50. godišnjicu. Mnogo puta smo kasnije širom svijeta izvodili taj nastup, ali svi se uvijek prisjećaju nastupa u Sarajevu", rekao je Dean prilikom današnjeg obraćanja u sarajevskoj Vijećnici.

Tačno prije 40 godina, na Valentinovo, u taktu slavnog Ravelovog Bolera, Torvill i Deanna u Zetri na ledu su otplesali svoju tačku te osvojili tada, nestvarnih 12 ocjena 6.0 od 18 mogućih odnosno iz Sarajeva odnijeli zlatnu medalju.

Ovo je najbolje ocijenjeni nastup u historiji te discipline, nastup koji vjerojatno nikada neće biti nadmašen, no vječna je misterija zbog čega je baš taj magični ples na ledu postao simbol, zaštitni znak i prepoznatljiva olimpijska razglednica čitavih Igara u Sarajevu.

Ples Torvill i Deana nije bio običan ples, puno toga u njemu bilo je mistično, zavodljivo, potpuno drugačije od svega do tada viđenog. Događaj koji je prestao biti klasičan sportski nastup istog trenutka kad su Britanci završili svoj ples. Njihovih 4 i kusur minuta imaginacije su u trenutku stvorili kolektivni trans.

Bili su svjesni da ovakvim nastupom krše brojna, inače jako stroga pravila umjetničkog klizanja. Svaki plesni nastup nikako nije mogao trajati duže od 4 minute i 10 sekundi, a Bolero je trajao nešto duže. Unatoč svim naporima i pokušajima, varkama i trikovima skladbu Ravela nisu mogli nikako skratiti. Zapravo, nisu htjeli. Što god da su pokušali, vrijeme im je bilo neprijatelj. Nekoliko sekundi viška ih je uništavalo.

Ipak, pronašli su rupu u pravilima. Kako sat počinje otkucavati onog trenutka kad prvi od plesača dotakne oštricom klizaljke led, njih dvoje su prvih 18 sekundi ležali na ledu senzualno gibajući se uz ritam, kažu mnogi, najerotičnije glazbe ikad skladane, ne dodirujući klizaljkama površinu leda. Tako su ukrali potrebnih 18 sekundi. I tehnički, sve je bilo po pravilima. Tehnički su na ledu bili 4 minute i 10 sekundi. Tačno onoliko kolko su smjeli.

Za svoj nastup Dean i Torvill su dobili do tada, nestvarnih 12 ocjena 6.0 od 18 mogućih, a za umjetničkih dojam, ono što se u umjetničkom klizanju najviše cijeni, dobili su svih devet maksimalnih šestica.