Zanimljivosti
0

Kleopatra je u stvari bila jako ružna

Sarajevo-x.com
Kleopatra i Marko Antonije nisu bili toliko lijepi, iako se uvijek mislilo drugačije. Istraživanje sprovedeno na srebrenom novčiću starom 2.000 godina pokazuje egipatsku kraljicu, koju je u filmskoj interpretaciji odglumila prelijepa Elizabeth Taylor, kao osobu šiljaste brade, tankih usana i oštrog nosa.

Marko Antonije, njen rimski ljubavnik imao je buljave oči, debeo vrat i kukast nos. U filmskoj izvedbi ovog rimskog imperatora glumio je muževni Richard Burton.

Novčić, na kojem se sa različitih strana nalaze glave Kleopatre i Marka Antonija, analizirali su stručnjaci sa univerziteta u Newcastleu.

"Slike na novčiću nisu uopšte slične Elizabeth Taylor i Richardu Burtonu", izjavila je direktorica univerzitetskog arheološkog muzeja, Lindsay Allason-Jones.

"Rimski pisci govore nam da je Kleopatra bila inteligentna i karizmatična, te da je imala zavodljiv glas, ali nigdje se ne spominje njena ljepota. Prikaz Kleopatre, kao prelijepe zavodnice stvoren je tek u modernim vremenima", smatra Allason- Jones.

Ovaj artefakt iz 32. godine prije nove ere, nalazi se u kolekciji Antikvarskog društva iz Newcastlea.