Zanimljivosti
1

Kipranin opsjednut Platinijem, osnovao muzej i promijenio prezime

Klix.ba
(Foto: AFP)
Kipranin Philippos Stavrou je najvjerniji fan predsjednika UEFA-e Michela Platinija. Njegova opsjednutos ovim bivšim francuskim nogometašem prelazi sve granice pa je svom prezimenu dodao i prezime ovog Francuza.

Ovaj 52-godišnjak je u svom selu Mosfiloti, desetak kilometara od glavnog grada Nikozije, osnovao muzej koji je nazvao "Hram Michela Platinija". U muzeju ima 21.137 suvenira, među kojima su i dva odijela koje je Platini godinama nosio, izblijedjeli nogometni dresovi, šorcevi, lopte, kape, satovi, pa čak i Platinijeve svijeće.

Tu je i šolja iz koje je Platini nekad pio čaj, lopta sa Evropskog prvenstva 1984. godine, na kojem je Platini postigao devet golova, uključujući i dva hat-tricka. Više od 90 suvenira ima i autogram predsjednika UEFA-e.

Philippos se nada da će ući u Knjigu Guinnessovih rekorda kao vlasnik najveće sportske suvenirnice na svijetu. Kipranin je na ovo nevjerovatno zadovoljstvo potrošio više od 200.000 eura. Sada, vjeruje, njegova kolekcija vrijedi nekoliko miliona.

"Za mene, Platini je najveći svih vremena. Ovo mi daje život i osjećam se 20 godina mlađim", kaže Philippos, bivši nogometaš kiparskog Ermisa.

Platini je neočekivao posjetio "svoj" muzej u oktobru 2009. godine.

"Rekao mi je da mi je otac lud, rekao sam da je upravu, ali da je lud za njim", kaže Philipposov sin Stavros.