Zanimljivosti
21

Kinezi stvarno ne znaju sa Photoshopom

Klix.ba
Sporna fotografija kineskih zvaničnika
Sporna fotografija kineskih zvaničnika
Ono što je trebalo biti topla ljudska priča u kojoj su glavni akteri kineski političari u posjeti starijoj ženi, postao je još jedan skandal vezan za Photoshop.

Četiri muškarca sa fotografije nevjerovatno su nesrazmjerni sa minijaturnom staricom koja sjedi u kolicima. Da bi stvar bila još gora, jedan od njih doslovno lebdi u zraku. Ova fotografija osvanula je na zvaničnoj stranici Gradske uprave Ninggua, grada na istoku Kine.

Ona je trebala pokazati zamjenika gradonačelnika i još tri njegova saradnika u humanoj misiji koja se ustvari i desila. Kako je kazao službenik koji stoji iza ovog skandala, fotografija je trebala biti ilustracija za postavljenu vijest.

"Jednostavno sam spojio dvije fotografije kako bih dočarao posjetu. Nisam mislio da će biti ovakva reakcija", kazao je Xu Feiyu.

Oglasili su se i iz Gradske uprave.

"Zbog ovoga smo javno upozorili Ured za odnose sa građanima i odgovornog Xua Feiyua. Nadamo se da će ovaj odjel naučiti lekciju iz ovog incidenta i da će biti rigorozniji kada provjeravaju šta objavljuju", naveli su iz Uprave grada Ningguoa.