Ranije bio električar
1

FOTO / Kineski umjetnik u Evropu donosi "muškarce koji se smiju"

Klix.ba
Osmijesi na licima na ovim slikama su toliko razvučeni da se čini da stvaraju veliku bol. Međutim, to je upravo ono što je kineski umjetnik Yue Minjun namjeravao napraviti.
Yue koji je, prije nego je postao savremeni umjetnik, bio električar, svjetsku slavu je stekao 1999. godine kada su na umjetničkom bijenalu u Veneciji njegova naslikana široko nasmijana lica muškaraca izazvala veliko zanimanje javnosti.

"Ako slikam osmijeh to je zato što osjećam bol zbog ljudskog života. Pronašao sam komičan način da izrazim nešto tragično. Ovo je prvenstveno percepcija ljudskog života. Međutim, ovo je također i osjećanje prema svijetu u kojem živimo", kaže 50-godišnji Yue.

Yue je u Parizu otvorio i svoju prvu veliku evropsku izložbu. Kako kaže, osjeća se pomalo anksiozno i stidljivo dok gleda svojih 50 slika i 100 crteža koji se nalaze u prostorijama fondacije Cartier, gdje će ostati do 17. marta.

"Ovo je prvi put da je na jednom mjestu izloženo toliko mojih djela. Ovo je također i prvi put da sam u mogućnosti promatrati i kritikovati svoj rad. Već sam primijetio nekoliko nespretnih poteza na slikama", kaže Yue.

Njegovi likovi na slikama mnogo liče na likove iz crtanih filmova. Naslikani su u raznim pozama i scenama vezanim za kulturnu revoluciju.

"Mnogo ovih sjećanja dolazi iz mog djetinjstva. To je bilo socijalističko iskustvo. Kada sam bio dijete, mnoga umjetnička djela su prikazivala sretne ljude, pune samopouzdanja, koji žive idealnim životom", rekao je Yue.

Dosta njegovih djela je ispolitizirano, na mnogima se može vidjeti Mao Ce-tung. Jedno od njegovih najvrednijih djela, pod imenom "Egzekucija", je 2007. godine prodato za 3,74 miliona eura. Međutim, Yue ne želi da se na njegova djela gleda kao na političke poruke. Kako kaže, njegova kritika je o kulturi, a najviše o mišljenju da u tradicionalnoj kineskoj kulturi pojedinac nije važan.

Yue Minjun je rođen u Daqingu na sjeveroistoku Kine. Odrastao je tokom kulturne revolucije. Prije nego je odlučio studirati umjetnost 1985. godine, Yue je bio električar u naftnim postrojenjima.