Zanimljivosti
8

Kineski turista (73) se izgubio u Zabranjenom gradu, prešao 100 km u šest dana

Klix.ba
Sedamdesettrogodišnji Kinez zauvijek će pamtiti put u poznatom Zabranjenom gradu u Pekingu. Nakon što se razdvojio od grupe, odlučio je da se vrati u svoj dom koji je udaljen 1.500 kilometara. Pronađen je šest dana kasnije nakon što je prešao 100 kilometara.

Mušakarac kojeg su kineski mediji identificirali pod imenom Yu, bio je u posjeti muzeju Palača u kineskom glavnom gradu poznatom i kao Zabranjeni grad s grupom 13. oktobra. U grupi su bili penzioneri koji su doputovali iz Zhejianga u istočnoj Kini. Nekako se razdvojio do grupe dok je hodao palačom koja je bila puna ljudi. Ostao je bez telefona, lične karte i brojeva telefona turističkog vodiča i svoje djece.

Yu, koji jedva piše ili čita, bio je prepušten sam sebi. Pokušao je komunicirati s ljudima u uniformi, ali niko nije razumio njegov dijalekt jer on ne govori standardni mandarinski jezik.

Umjesto da čeka pomoć, on je krenuo pješke jugoistočno. Srećom, policija ga je pronašla u gradu Tianjin. Uz sebe je imao novac tako da je mogao kupiti hranu i piće. Nije spavao u hotelima, već na cesti.

"Nikada više neću putovati", rekao je Yu kada je pronađen.