Zanimljivosti
2

Kineski milioneri traže žene koje znaju kuhati i čistiti

Klix.ba
U koliko želite postati supruga kineskog milionera najpotrebnije je da znate čistiti kuću i kuhati. Barem su te vještine bile potrebne na nedavno održanom takmičenju za izbor najboljih mladenki koje će uskoro izaći na sastanak s milionerima.

U Jinanu, u Kini, više od 1.300 žena učestvovalo je u takmičenju gdje su, odjevene u elegantne haljine, našminkane i dotjerane, trebale pokazati svoje vještine u peglanju, kuhanju i čišćenju. Najboljih 50 žena imat će priliku u julu izaći na sastanak s milionerima.

Identiteti milionera se čuvaju u tajnosti, ali ne i njihovo bogatstvo. Organizatori takmičenja tvrde da je svaki od njih 50 "težak" najmanje 25 miliona dolara.

Osim što su morale pokazati svoje vještine u kuhanju i čišćenju, morale su i crtati, kako bi psiholozi ocijenili njihovo psihološko stanje. Također, organizatori su razgovarali s njihovim prijateljima i kolegama kako bi saznali što više o njima i njihovom karakteru.

Ovakav način izbora supruga za milionere u Kini izazvao je negodovanje javnosti i pokrenuo raspravu na internetu. Brojni tviteraši su istakli da takav način izbora supruga vraća u doba feudalizma te da se muškarci ponašaju prema ženama kao prema predmetima koje mogu kupiti, piše Global Post.

No, organizatori tvrde da takva takmičenja ne ponižavaju žene.

"Mi smo tu da bismo pomogli milionerima, ali i ženama. Na ideju da organizujem ovakav vid takmičenja došao sam 2012. godine, kada mi se jedan prijatelj, koji je bogataš, požalio kako ne može pronaći ženu za sebe", kazao je Cheng Yongsheng, dodavši da milioneri nisu socijalno angažirani, ne izlaze, jer život posvećuju poslu i nemaju vremena i energije za sastanke.

Pedeset najboljih žena, koje su učestvovale u takmičenju, ovoga mjeseca će izaći na sastanak sa milionerima. Sve što se dešava nakon toga ovisi isključivo o njima.