Zanimljivosti
0

Kineske škole uvode časove plesa u borbi protiv gojaznosti

FENA
Časovi plesa uskoro će biti obavezni za učenike kineskih osnovnih i srednjih škola zbog zabrinutosti oko povećane gojaznosti, javili su državni mediji.

Novine China Daily objavile su na naslovnoj strani priču o časovima plesa "podobnim fizičkim i psihološkim karakterstikama ulčenika svih dobi" - koji će biti obavezni od 1. septembra, pozivajući se na obavijest ministarstva obrazovanja.

Novine pišu da će se plesanje održavati tokom pauza među časovima ili tokom vannastavnih aktivnosti, prenosi AP.

Novine citiraju nedavne izvještaje da se veliki broj školskih časova morao smanjiti u časove fizičkih aktivnosti učenika "jer je gojaznost u porastu".

Prošlog je mjeseca zvanična novinska agencija Xinhua javila da pored dobrih ocijena učenici također moraju dokazati svoju fizičku sposobnost kako bi stekli mjesto na kineskim univerzitetima na osnovu prijedloga vojske.

Xinhua je javila da ministarstvo razmatra bilježenje rezultata fizičkih testova u "akademskim dosjeima" učenika i moglo bi ih iskoristiti kao način razdvajanja učenika koji se prijavljuju na univerzitet a imaju iste ocjene u pisanim testovima. Konkurencija za mjesta na vodećim kineskim univerzitetima je žestoka.