Zanimljivosti
1

Kineska godina zlatne svinje i bebi bum

FENA
Pripreme za doček kineske Nove godine; Foto: AP
Pripreme za doček kineske Nove godine; Foto: AP
Kada 17. februara sat otkuca ponoć, bit će to početak kineske Nove godine u kojoj se očekuje rekordan broj novoređenih beba, piše Sunday Telegraph.

Idućih 12 mjeseci bit će poznato kao Godina svinje, koja se smatra dobrim znamenjem. Ali, to nije sve. Naime, prvi put u posljednjih šest decenija Godina svinje poklapa se s godinom u kojoj element zlata prolazi kroz kineski zodijak, što znači da će bebe rođene te godine biti dvostruko blagoslovljene.

Ovakva zvjezdana kombinacija podstaknula je stotine hiljada kineskih parova da baš tokom 2007. planiraju dolazak na svijet svoga jedinog djeteta, dozvoljenog kineskim zakonom, što će izvršiti ogroman pritisak na zdravstvo te zemlje.

Neke bolnice u Pekingu već imaju dvostruko više trudnica nego što je uobičajeno, prenosi Sunday Telegraph, i pacijenti moraju čekati po cijeli dan na pregled, ako uopće stignu na red.

Medicinsko osoblje stoga kaže da bi ova godina mogla biti "najmanje sretna godina" za održavanje trudnoće zbog ogromne gužve u bolnicama.

Tokom vladavine Mao Ce-tunga tradicionalna vjerovanja su bila smatrana praznovjerjem a oni koji su se time bavili bili su kažnjavani zatvorom.

Sada ta vjerovanja doživljavaju renesansu - mnogi Kinezi ne vide nikakvu proturječnost u korišćenju kompjutera i primanju savjeta od gatara i astrologa o najboljem trenutku za sklapanje braka ili rođenje djeteta.

Ovo međutim predstavlja problem za kineske vlasti - djeca rođena posljednje "sretne" godine - Godine zmaja, 2000. - ne mogu da nađu mjesta u školama, dok oko milion i po mladih ljudi ranije "sretne" generacije, koja je diplomirala prošle godine, ne može da nađe posao.

Još gora sudbina vjerovatno čeka i "dvostruko sretnu" djecu Godine zlatne svinje, piše SundayTelegraph.