Zanimljivosti
0

Kina: Za reinkarnaciju potrebna dozvola

Sarajevo-x.com
Dalaj-lama, Foto: Reuters
Dalaj-lama, Foto: Reuters
U jednom od najapsurdnijih poteza u historiji totalitarizma, Kina je zabranila budističkim svećenicima iz Tibeta izvođenje reinkarnacije bez posebne dozvole države. Prema saopćenju državnog organa za vjerska pitanja, u novom zakonu koji na snagu stupa već sljedećeg mjeseca, strogo su propisane procedure za izvođenje reinkarnacije.

Kineske vlasti su novi zakon, koji direktno pogađa budističke svećenike porijeklom iz Tibeta, opisale kao "važan korak ka institucionalizaciji upravljanja procesima reinkarnacije".

Glavni cilj ove odluke kineske vlade jeste neutraliziranje utjecaja Dalaj-lame, tibetanskog duhovnog i političkog vođe u egzilu, te gušenje budističkog vjerskog pokreta 50 godina nakon što je Kina osvojila ovu malu zemlju na Himalajama.

Zabranom reinkarniranja budističkih svećenika koji žive izvan Kine, novi zakon pruža kineskim vlastima moć da izaberu novog Dalaj-lamu, čija se duša, prema tradiciji, ponovno rađa u novom ljudskom obliku kako bi nastavila pomagati onima koji pate.

72-godišnji Dalaj-lama koji od 1959. godine živi u Indiji, već je započeo sa pripremama za "ponovno rađanje", te je izjavio kako odbija to učiniti u Tibetu, jer je pod kineskom kontrolom. Kako stvari stoje kineska vlada će sama izabrati novog Dalaj-lamu, kojeg nipošto neće priznati budistički svećenici.