Zanimljivosti
10

Kina: Tehnološkog tajkuna će razvod koštati 1,1 milijardu dolara

Klix.ba
Kineski tehnološki tajkun, vlasnik Grindr aplikacije za pronalazak gej partnera, nakon razvoda od supruge isplatit će joj nevjerovatnih 1,1 milijardu dolara.

Zhou Yahui, vlasnik online kompanije za igrice Beijing Kunlun Tech, pristao je na razmjenu stotina miliona akcija svoje firme na račun bivše supruge Li Qiong.

Velika nagodba je dospjela na naslovnice kineskih medija i okarakterizirana je kao najveća u historiji ove zemlje.

Ranije ove godine par se našao na 11. mjestu najbogatijih ljudi koji su svojim trudom postali milijarderi, a koji su mlađi od 40 godina. Njihovo procijenjeno bogatstvo iznosilo je 3,5 milijardi dolara.

Zhou će i dalje ostati većinski vlasnik Kunluna koji je ove godine kupio većinsko učešće u Grindru.

Mala je vjerovatnoća kako će ovo biti posljednji razvod s ovolikom isplaćenom nagodbom s obzirom na to da je stopa razvoda u posljednjim godinama u Kini u konstantnom porastu, a i broj novih milijardera je veći, iako je ekonomija ove zemlje u blagom zastoju.

Nagodba kineskog para nadmašit će do sada rekordnu nagodbu od 975 miliona dolara, sumu koju je naftni magnat iz SAD-a Harold Hamm isplatio svojoj bivšoj supruzi prošle godine.

Švicarski sud je 2014. godine naredio ruskom oligarhu Dmitryju Rybolovlevu da bivšoj supruzi isplati 4,5 milijardi dolara, ali je suma ipak na kaju spuštena na 600 miliona dolara.