Zanimljivosti
0

Kina oformila ''energetsku policiju''

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Državne institucije i poslovne firme u Pekingu morat će ubuduće da povećaju ekonomičnost u korišćenju energije, jer su gradske vlasti oformile "energetsku policiju".

Riječ je o timu stručnjaka koji će kontrolirati mjere štednje energije, na osnovu preporuke kineske vlade da se smanji potrošnja energije u velikim gradovima.

Kako je javila kineska agencija Sinhua, 20-člani tim je dio projekta "Zelena Olimpijada", koji je pekinška gradska vlada pokrenula u želji da Olimpijske igre, koje se iduće godine održavaju u Pekingu, budu "najekološkije" do sada.

Prema riječima vođe tima, "policija za štednju energije" provjeravat će da li potrošnja energije u kancelarijama, hotelima, školama, robnim kućama i drugim velikim zgradama zadovoljava nacionalne standarde.

Prema preporukama, klima uređaji treba tokom ljeta da budu podešeni na temperaturu koja nije niža od 26 stepeni Celzijusa, a grijanje tokom zime na najviše 20 stepeni.

Onima koji se ne poprave ni poslije upozorenja, prijete finansijske kazne i javno objavljivanje imena na televiziji, radiju i u novinama, a građani će na poseban telefonski broj moći da prijavljuju objekte koji se ne pridržavaju propisa, navela je Sinhua.

Vlada u Pekingu je već naložila lokalnim vlastima da u svojim sredinama štede energiju, a kao jednu od mjera je propisala zatvaranje kompanija koji su veliki potrošači energije, a imaju nisku produktivnost.

Kineska vlada se također obavezala da energija sunca, vetra i vode, kao i drugi obnovljivi energetski izvori, čine 10 posto ukupne energetske potrošnje u zemlji do 2010, a naložila je i ključnim industrijskim granama da potrošnju energije smanje za 20 posto, prenosi Tanjug.

Zbog velikog oslanjanja na ugalj u proizvodnji električne energije, Kina je postala i veliki globalni zagađivač, jer u atmosferu ispušta značajne količine ugljen dioksida i drugih štetnih gasova koji dovode do globalnog zagrijavanja.