{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Kaskader u invalidskim kolicima

S
6.9.2010. u 11:30
8
5
Kaskader u invalidskim kolicima
8
Aaron Fotheringham ušao je u historiju kao prva osoba koja se u invalidskim kolicima uspjela dva puta okrenuti unazad u zraku. Poslije mjeseci vježbe, bolnih pokušaja i jednih slomljenih invalidskih kolica, Aaron je uspio izvesti opasnu akrobaciju prvi put 26. augusta.

"Tako sam sretan što sam napokon uspio", priznao je 18-godišnjak koji se koristi nadimkom Wheelz.

Aaron je prva osoba na svijetu koja se uspjela jedanput okrenuti u zraku sjedeći u invalidskim kolicima i to 2006. godine, kada mu je bilo samo 14 godina.

"Pokušao sam bezbroj puta, ali svaki put bih završio na glavi, vratu, leđima ili ramenima. Svaki pad je bio poprilično bolan", prisjetio se. "Prekriven sam modricama i iščašio sam zglob na ruci, ali mi to zaista nije važno".

Svoju akrobaciju je izveo u Woodwardu u Pennsylvaniji, u SAD-u.


Vukli su ga velikom brzinom uz pomoć užeta za bungee do rampe za skateboard gdje bi on iskoristio veliku snagu koju ima u gornjem dijelu tijela da bi se zavrtio, te na kraju završio na točkovima.

Majka dječaka, Kayleen Forheringham (51), izjavila je da je veoma ponosna na njegove uspjehe, ali da joj je teško gledati ga kako pada dok pokušava uvježbati neku akrobaciju.

Aaron je rođen sa spinom bifidom, urođenom malformacijom kičme, ali je odbio da ga okarakterišu kao invalida, javlja "Daily Mail".

"Cijelo sam djetinjstvo vježbao trikove i akrobacije na stolici. Naučio sam da volim svoja invalidska kolica, jer je to kao da sve vrijeme sa sobom imate skateboard", priznaje mladić.

Aaron je trenutno na svjetskoj turneji sa svojim emisijom "Nitro Circus" koja se prikazuje na američkoj televiziji, u kojoj kaskader Travis Pastrana i njegovi prijatelji izvode nevjerovatne akrobacije.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: