{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kapital" Karla Marxa kao mjuzikl

F
18.3.2009. u 14:08
0
2
"Kapital" Karla Marxa kao mjuzikl
0
"Kapital" Karla Marxa kao mjuzikl
Foto: AP
U Kini se priprema nova, operska verzija "Kapitala", čuvenog djela njemačkog filozofa i ekonomiste Karla Marxa.
"Proleteri svih zemalja, ujedinite se u ljubavi prema operi", počinje članak u Daily Telegraphu koji piše da su "revolucionari" po pravilu s prezirom gledali na mjuzikl kao na buržoasku umjetničku formu.

Ideja da se na scenu postavi ovaj neobični spektakl potaknuta je velikim uspjehom koji je u Japanu doživio manga-strip o kapitalnom Marxovom djelu kojim je praktično uspostavljena politička ekonomija kao nauka.

Međutim, producenti opere kažu da je ovo samo novi način da se prikaže pobjeda proletarijata u klasnom ratu.

Režiser opere, koja bi trebalo da ima premijeru sljedeće godine u Šangaju, He Nian, ne krije da je pozajmio puno elemenata od holivudskih mjuzikla.

He je rekao da će inspiraciju potražiti u animiranim filmovima, brodvejskim mjuziklima i spektaklima u Las Vegasu, kako bi teorije njemačkog filozofa učinio "pitkijim i zabavnijim" za široke mase.

"Ipak, ne možemo da iskrivljujemo Marxove teorije. Zato smo se obratili grupi profesora i stručnjaka da bismo osigurali ispravnu interpretaciju njegovog djela", dodao je on.

No, ako su inovacije s formom dozvoljene, to nije slučaj sa sadržajem.

U produkciju opere, čija se radnja okreće oko grupe radnika koji počinju shvaćati koncept viška vrijednosti, odnosno da ih gazda eksploatira, uključen je i jedan fakultetski profesor sa zadatkom da sve bude u skladu sa marksističkom teorijom.

"Kapital" je prvi put štampan 1867., a nakon izbijanja finansijske i ekonomske krize stručnjaci i šira publika ponovno otkrivaju Marxovu kritiku političke ekonomije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: