Čuvena Carolina Reaper
9

Kanađanin oborio svjetski rekord u brzini jedenja najljućih papričica, ovako je to izgledalo

L. R.
Screenshot/Twitter
Screenshot/Twitter
Kanađanin Mike Jack oborio je svjetski rekord u brzini jedenja najljućih papričica, gdje je pojeo 50 Carolina Reaper papričica za šest minuta i 49,2 sekunde.

Nakon što je oborio svjetski rekord, Mike Jack pojeo je još 85 ovih papričica, koje se smatraju najljućim papričicama na svijetu. Njena prosječna ljutina je oko 2,2 miliona Scovillea, a dok primjerice jalapeno papričica ima oko 2.500 to 8.000 Scovillea.

Snimak koji je na internetu objavio zvanični profil Guinnessovog svjetskog rekorda prikazuje Jacka kako nosi crvenu traku i rukavice dok jede paprike pored ventilatora. Moguće je vidjeti i kako se muči dok obara ovaj svjetski rekord.

Za svaku papričicu bilo mu je potrebno u prosjeku oko osam sekundi.

Na kraju, pojeo je ukupno 135 papričica i time je dostigao na drugo mjesto ljestvice "League of Fire", koja prati najveći broj pojedenih Carolina Reapera u jednom potezu.

"Prva paprika je najgora. Početni šok od ljutine je intenzivan. Drugi se ne čini tako lošim, ali svaki nakon toga postaje sve ljući i ljući kako papričice dodiruju nova mjesta u vašim ustima", poručio je ovaj Kanađanin.

Unatoč izgradnji tolerancije na začine u posljednja dva desetljeća, Jack je rekao da još uvijek osjeća nelagodu u želucu te da vrlo često ima grčeve u stomaku.

Osim toga, Mike Jack je nositelj i nekoliko drugih rekorda, a jedan od njih je "najbrže vrijeme da popije bocu ljutog umaka" za nešto više od osam sekundi, a drugi je u "najbrže vrijeme da popije jednu litru umaka od paradajza za jednu minutu i pet sekundi.

Ranije ove godine oborio je i svjetski rekord "u najdužem poljupcu s habanero papričicom" nakon što su on i njegova žena pojeli habanero papričicu i ljubili se 15 minuta i šest sekundi.