Zanimljivosti
0

Kamere BBC-ja zabilježile rijetki snimak bengalskog tigra

Sarajevo-x.com
Britanska ekipa snimatelja je zabilježila rijetki snimak tigra u visokim planinama Butana koji je dao nadu u povezivanje i očuvanje populacije ovih velikih mačaka čiji je opstanak ugrožen.

Ekipa BBC-jevog odjela "Natural History" je provela šest sedmica pokušavajući snimiti rijetke bengalske tigrove. Jedan od kamermana, Gordon Buchanan, zaplakao je kada je vidio snimak njegove skrivene kamere.

"Cilj ekspedicije je bio da snimimo i na taj način dokažemo da tigrovi još uvijek žive u planinama Butana. Sav naš trud je rezultirao izuzetno značajnim snimkom od svega nekoliko sekundi", rekao je Buchanan.

Ekipa je postavila kamere između drveća i stijena tokom njihove ekspedicije na Himalajima. Njihove kamere su su zabilježile bengalskog tigra u predjelima koji se nalaze na 3,9 kilometara nadmorske visine. To znači da tigrovi mogu preživjeti daleko od ljudi, njihovih aktivnosti pa i loših namjera.

Tigrovi su nekada nastanjivali predjele od Turske do istočne Rusije ali je njihov broj smanjen za 90% od 1900. godine zbog lova, gubitka staništa i krivolova. Samo 3.000 ovih životinja živi u divljini i prijeti im istrjebljenje.

Kako bi se osigurao opstanak ove vrste, Društvo za zaštitu divljih životinja i Fondacija "Panthera" pokušavaju uspostaviti koridor od 8.000 kilometara koji će se protezati na osam zemalja od Butana do Burme, a koji bi omogućio tigrovima da se slobodno kreću svojim najvećim preostalim staništem.

Butan ima jednu od najmanjih populacija tigrova u svijetu. Procjenjuje se da se ovim krajevima kreće između 67 i 81 odrasle životinje. Buchanan je rekao da je njegov tim uvjeren da odrasli tigar kojeg su snimili zasigurno ima mladunce koji su ključni za opstanak ove ugrožene vrste. Prema njegovim riječima, Butan je divljina, pa je krivolovcima jako teško pristupiti ovim predjelima.

"Tigrovi su poznati kao bića iz džungle, a kao što vidimo, u stanju su hraniti se i razmožavati i na velikim nadmorskim visinama koje za njih predstavljaju sigurno stanište", rekao je biolog Alan Rabinowitz.