Kanada
0

Kamera zabilježila pad meteorita

Sarajevo-x.com
Spektakularnu i gotovo zasljepljujuću svjetlost meteorita zabilježila je kamera policijske patrole iznad zapadne Kanade.

Bljesku su svjedočili stanovnici provincije Alberta te ga opisali kao kaleidoskop.

"Prvo sam mislio da je vatromet", rekao je farmer Marcel Gobeil. "Nikad nisam vidio ništa slično. Bilo je zeleno i plavo, a onda postalo svjetlo crveno. Bilo je zaista veliko."

Policija širom regiona počela je primati pozive u 5.30 ujutro u četvrtak, a neki su prijavili da su u daljini začuli prasak. Nije bilo razloga da im se ne vjeruje. Video kamera na jednom od vozila zabilježila je cijeli prizor.

Dok je policijska patrola kružila ulicama pojavila se svjetlost na nebu koja se približavala Zemlji. Pet sekundi poslije desila se eksplozija.

"Srce mi je zalupalo jer nisam znao šta je to", ispričao je policajac Shwan Mitchler za Windsor Star. "Izgledalo je kao vatromet ili dolazeći projektil."

Astronomi će prikupiti snimke i pokušati utvrditi gdje je meteorit pao, a rane analize naučnika Alistera Linga iz Edmontona potvrđuju da je pogodio centralni dio provincije Alberta gdje je do sad pronađeno više meteorita, palih dijelova stijena i metala nego bilo gdje u svijetu.

Jedan od očevidaca se našalio pretpostavljajući da bi to što je palo "mogla biti kutija s alatom koju je nedavno ispustila jedna od astronautica."