Nepažnja ili sabotaža?
0

Kamera sa dokumentima MI6 prodata na eBayu

Sarajevo-x.com
Kamera, za koju se vjeruje da sadrži dokumente tajne britanske obavještajne službe MI6 sa slikama osumnječenih za terorizam, njihovih imena i otisaka prstiju prodana je na e-Bayu za oko 22 eura.

Dvadesetosmogodišnjak iz Hemel Hempsteada u Hertfordshireu, koji je kupio kameru na internetu, sasvim je slučajno pronašao tajne slike kada je sa Nikon CoolPix aparata prebacivao svoje fotografije sa odmora.

Prema pisanju Telegrapha, Britancu je policija prošle sedmice dolazila na kućna vrata čak pet puta, kako bi njega i njegovu porodicu ispitivala o čitavom slučaju, te su snage specijalne policije na kraju i zaplijenile novu spravicu iznenađenog čovjeka.

Glasnogovornica ureda za vanjske poslove potvrdila je da je došlo do policijske istrage, ali nije mogla ni potvrditi niti demantirati umješanost MI6 u cijelu priču, te je odbila komentarisati da je kameru prodao jedan agent britanske tajne službe.

Među pronađenim slikama na spornoj kameri je i dokument označen sa "strogo povjerljivo" koji nudi detalje o šifriranom kompjuterskom sistemu koji koristi MI6. Pretpostavlja se da se materijal pronađen na kameri odnosi na 46-godišnjeg Abdula al-Hadi al-Iraqija, visokog al-Qaedinog oficira, kojeg je zarobila CIA 2007. godine.

"Ovo su MI6 dokumenti koji se odnose na operaciju suzbijanja al-Qaedinih akcija u Iraku. Činjenica da su pušteni u javnost je zapanjujuća, skoro da ostajete bez daha. Ne samo da navedeni dokumenti otkrivaju detalje o tajnim operacijama i operativnim sistemima odjela MI6 za koje niko nikada nije čuo, već mogu dovesti ljude u životnu opasnost", prokomentarisao je Neil Doyle, autor Terror Base UK-a.