Zanimljivosti
10

Kako vas je internet zavarao u 2015. godini: Fotografije i vijesti koje su se najviše dijelile

Klix.ba
Bila je ovo još jedna naporna godina za novinare koji su trebali razotkrivati lažne vijesti ili fotografije koje su zavele cijeli svijet na društvenim mrežama, a objavljene su u pogrešnom kontekstu.

Veliki broj fotografija je u 2015. godini postao viralan, ali iz pogrešnih razloga.

Zemljotres u Nepalu

Fotografija koja je objavljena uz tekst o zemljotresu u Nepalu na kojoj četverogodišnji brat grli svoju dvogodišnju sestru postala je izuzetnio popularna na Facebooku i Twitteru. No, fotografija je zapravo nastala u vijetnamskom selu 2007. godine.

"Mislim da je ovo moja najviše dijeljena fotografija, ali nažalost u pogrešnom kontekstu", rekao je fotograf Na Son Nguyen.

U medijima se pojavio i snimak bazena hotela u Kathmanduu tokom zemljotresa, kojim se htjela prikazati razornost najgoreg zemljotresa u periodu od 81 godine. Ipak, ni ovaj video nema veze s Nepalom. Nastao je 2010. godine tokom zemljotresa u Meksiku. Tu su bile i fotografije i snimci rušenja zgrada, ali ih je većina nastala u Egiptu.

Migrant na Instagramu

Nevjerovatne fotografije koje su se pojavile na Instagramu, a koje prikazuju put migranta od Senegala do Španije, oduševile su ljude. Na kraju su svi shvatili da nije riječ o migrantu, već o marketinškoj kampanji za festival fotografa u sjevernoj Španiji.

Izbjeglica pripadnik IDIL-a

Jedan od korisnika društvenih mreža objavio je fotografiju jednog migranta uz koju je napisao: "Sjećate li se ovog muškarca? Pozirao je u IDIL-u prošle godine, on nije izbjeglica". Riječ je o Laitju al-Salehu, bivšem komandantu Slobodne sirijske armije koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Pobjegao je iz Sirije i stigao u Makedoniju u augustu. Muškarac koji je objavio ovu neistinu, a koju je podijelilo hiljade ljudi, ponudio je izvinjenje.

Teroristički napad u Parizu

Mediji širom svijeta objavili su fotografiju koja je navodno bila napravljena samo minut prije terorističkog napada u Bataclan teatru. Otkriveno je da je fotografija nastala na koncertu u Dublinu koji je održan nekoliko dana ranije, a bend ju je postavio na Facebook stranicu dan prije napada.

Ista stvar je i sa fotografijom koja navodno prikazuje prazne ulice Pariza nakon napada. Slika je nastala kao projekat Silent Worlda u kojem se koriste trikovi kako bi ulice grada izgledale puste kao pred smak svijeta.

Osveta mužu

Priča o razvedenom Nijemcu koji je pola imovine dao na prodaju prevarila je mnoge ljude, pa i medije. Na eBayu se, istina, prodavala ta imovina, ali priča u vezi s tim nije bila istinita. Video na YouTubeu je pogledan 4,5 miliona puta, a na njemu se vidi automobil presječen na pola. Ipak, njemačka asocijacija barova priznala je da je to izmišljeno kao dio marketinške kampanje.