|

Kako svoje vrijeme provode nezaposleni muškarci, a kako žene?

Kako svoje vrijeme provode nezaposleni muškarci, a kako žene?
15
Klix.ba
8.1.2015. u 14:49
67
komentara
15

dijeljenja
Kako svoje vrijeme provode nezaposleni muškarci, a kako žene? Foto: Ilustracija
Sudeći prema podacima American Time Use Survey istraživanja, nezaposlene žene i nezaposleni muškarci svoje slobodne dane provode dosta drugačije.
U ovom je istraživanju ispitano 147 nezaposlenih muškaraca i 147 nezaposlenih žena, a ispitanici su imali između 25 i 54 godine.

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica:

- Od svih nezaposlenih osoba koje su najveći dio svog slobodnog vremena provele ispred TV-a, čak 70 posto su muškarci. Gledanje TV-a i filmova bila je glavna dnevna aktivnosti za 31 posto svih nezaposlenih muškaraca.

- Od 147 nezaposlenih žena, 30 posto njih je provelo većinu svog vremena radeći kućanske poslove. Rad u domaćinstvu obavljalo je tek 15 posto nezaposlenih muškaraca. Uglavnom, rad u domaćinstvu je bio najpopularnija aktivnost za nezaposlene žene.

- U sekciji onih koji su najviše vremena proveli tražeći posao, manje od 1 posto su bile žene. Neke od žena koje nisu aktivno tražile posao su brinule o drugima ili primale neke benefite za nezaposlene.

- Čak 73 posto žena je najveći dio svog vremena provodilo brinući se o drugima, dok je samo 27 posto muškaraca radilo to isto. U prosjeku je svaka peta nezaposlena žena provodila dane brinući se o djeci, roditeljima ili članovima porodice.

- Samo je 11 osoba provodilo vrijeme na edukaciji, a među njima je bilo više muškaraca nego žena.

- Oko 7 posto nezaposlenih osoba je vrijeme između 8 ujutro i 20 sati naveče provodilo spavajući. To ne znači da su spavali čitav dan, ali neki od njih su bili noćne ptice i spavali su od 5 ujutro do 13 sati.

- Nezaposleni muškarci i žene su u prosjeku provodili jedan sat više u socijalnim aktivnostima i druženjima nego zaposleni, među njima su to češće bile žene.

- Skoro dvostruko više muškaraca nego žena svoje vrijeme je provodilo surfajući internetom, čitajući ili odmarajući.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...