Chamonix 1924. godine
34

Kako su izgledale prve Zimske olimpijske igre: Oskudna sportska oprema, metle i lule

N. O.
Zimske olimpijske igre u Chamonixu (Foto: Twitter)
Zimske olimpijske igre u Chamonixu (Foto: Twitter)
Uoči sutrašnjeg otvaranja Zimskih olimpijskih igara mnogi se prisjećaju kako su izgledale prve koje su održane u francuskom gradu Chamonixu. Obilježila ih je oskudna sportska oprema, takmičari u elegantnim odijelima s kravatama, ali i pušenje lule.

Prve zimske olimpijske igre tada nazvane Međunarodna sedmica zimskih sportova održane su od 25. januara do 5. februara 1924. u malom francuskom gradu Chamonixu, Francuska.

U višesportskoj manifestaciji učestvovalo je 260 sportista iz 16 zemalja u pet sportova: bob, karling, hokej na ledu, nordijsko skijanje i klizanje.

Chamonix je došao u centar pažnje dok su sportisti javno pokazivali svoje talente na raznim takmičenjima od umjetničkog klizanja do skijaškog trčanja pred više od 10.000 gledalaca.

Događaj je 1926. godine retroaktivno klasifikovan kao prve Zimske olimpijske igre.

Među nacijama koje su učestvovale na prvim Zimskim olimpijskim igrama bile su Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Norveška, Italija, Velika Britanija, Poljska i Jugoslavija.

Sjedinjene Američke Države dominirale su u brzom klizanju na 500 metara, dok je Kanada osigurala nekoliko pobjeda u hokeju na ledu.

Fotografije u ovoj kolekciji prikazuju fragmente kako su zapravo izgledale igre - različite sportske ekipe i njihovu upadljivo rijetku opremu, uključujući hokejaše i bob timove koji se takmiče bez kaciga.

Također, interesantno je da je većina takmičara nosila ne toliko sportsku odjeću - trodijelna odijela sa sve kravatama, a na fotografijama se mogu vidjeti i kako puše lule.

Nakon onih u Chamonixu, Zimske olimpijske igre su se održavale svake četiri godine s izuzetkom 1940. i 1944. godine, a za sutra je zakazano otvaranje 24. po redu koje će se održati u Pekingu.