Zanimljivosti
49

Kako se nekad živjelo i borilo: Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca čuvaju tradiciju 15. stoljeća

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Vitezovi hercega Stjepana Kosače" naziv je historijske postrojbe iz Stoca osnovane prošle godine. Momci njeguju tradiciju Hercega Stjepana Vukčića Kosače i života u 15. stoljeću i različitim aktivnostima demostriraju kako se živjelo i borilo u to vrijeme.

Vitezovi hercega Stjepana Kosače su prva skupina ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, a surađuju sa sličnim udrugama iz Hrvatske i Slovenije. Zasad udruženje broji sedam članova, no rade na povećanju ekipe.

"Herceg Stjepan Kosača je dosta godina vladao našim starim gradom Vidoškim u Stocu, tako da smo se i mi organizirali i uspostavili kao vitezovi hercega Stjepana Kosače koji njeguju tradiciju življenja tog vremena", kaže za Klix.ba Dražen Vujović, jedan od članova.

Vitezovi hercega Stjepana Kosače su organizatori srednjovjekovnog sajma pod nazivom "Stolačke tarče" koji će se ove godine održati 13. i 14. maja u starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

U pitanju je manifestacija kulturno-obrazovnog i turističkog karaktera, jedina ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. Ideja vodilja je bila napraviti manifestaciju koja će označiti početak turističke sezone i pružiti nešto novo i zanimljivo posjetiteljima, kao predstaviti i sve ostale atrakcije u općini Stolac.

Prošlogodišnji, prvi po redu srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča" organizovali su u saradnji sa Općinom Stolac i Javnom ustanovom Radimlja, a posjetilo ih je oko 3.500 ljudi.

Za vrijeme Stolačke tarče, Stolac se nakratko vraća u Srednji vijek, a posjetioci imaju priliku vidjeti kako se živjelo u tom periodu kroz brojne sadržaje: srednjevjekovni lonac, radionicu mačevanja i streličarstva, predavanja o srednjovjekovnoj bolnici i srednjovjekovnim spravama za mučenje, predstavu sa renesansnim plesovima itd.

"U njihovom su nas načinu života najviše fascinirale srednjovjekovne bitke za utvrde, pa ćemo tako ove godine 14. maja u večernjem terminu demonstrirati bitku za grad, kada herceg Stjepan Kosača sa svojim vitezovima i prijateljima vraća vlast grada pod svoje ruke", kazao je za Klix.ba Vujović.

Vitezovi hercega Stjepana Kosače jučer su na lokalitetu Kopošići, nekropoli Velikog kneza bosanskog Batića u blizini Ilijaša kod Sarajeva, u sklopu Međunarodnog dana spomenika, koji je ove godine obilježen i u Bosni i Hercegovini sa ciljem populariziranja ove lokacije i skretanja pažnje javnosti na historijsku vrijednost koju čuva ovo područje, održali performans kojim su demonstrirali osnovno rukovanje sa lukom i strijelom, te borbe mačevima.

U sklopu ovog događaja, posjetili smo i srednjovjekovni grad Dubrovnik.