Zanimljivosti
2

Kako je Reutersov novinar protjeran iz Kraljevine Jugoslavije zbog Mickeyja Mousea

Piše: A. U.
Klasični strip Floyda Gottfredsona, "Mickey Mouse i njegov dvojnik", digao je veliku prašinu u Kraljevini Jugoslaviji, kada je objavljen i cenzurisan 1937. godine. Novinar Reutersa i New York Timesa, Hubert D. Harrison, tada je protjeran iz zemlje zbog svog pisanja o Mickeyju Mouseu.
Strip je objavljen u mnogim zemljama u nebrojenim izdanjima, ali malo je poznato da je slavni junak Walta Disneyja zbog ovog stripa doživio svoj prvi javni progon 1937. godine i to u Kraljevini Jugoslaviji, koja je tako postala prva država u historiji koja je cenzurisala Disneyja. Naime, Mickey, tada preveden kao Mika Miš, prvi put se pojavio 20. januara 1935. godine u beogradskoj Politici. Dvije godine kasnije, 1. decembra 1937. godine, na veliki praznik Kraljevine Jugoslavije, državni cenzor zabranio je strip "Miki i njegov dvojnik" u Politici. Razlog je bila nevjerovatna sličnost između radnje stripa i onoga što se u narodu pričalo da se tada dešavalo na kraljevom dvoru.

Strip je govorio o princu i njegovom stricu, regentu, koji je postao ljubomoran na sve veću popularnost mladog princa te je počeo pripremati izdaju. To je izazvalo veliki problem u Kraljevini Jugoslaviji, budući da je tada vladao princ regent Pavle Karađorđević, stric maloljetnog princa Petra. Pavle je bio saveznik nacista, dok je Petar naginjao ka zapadnim silama. Jugoslavija je i tada bila podijeljena u političkim pogledima, a Pavlovo savezništvo sa nacistima bilo je prilično kritikovano u narodu. Kada se pojavio strip koji je tematski bio prilično sličan aktuelnoj situaciji u zemlji, jugoslavenska vlada nije bila nimalo sretna te su vrlo brzo cenzurisali strip.

Hubert D. Harrison, dopisnik New York Timesa i Reutersa iz Beograda, gdje je radio 12 godina, ismijao je cijelu stvar. Izvještavao je o ovim događajima i zbog toga je protjeran iz Beograda. U decembru 1937. prilično je oštro pisao o cenzuri Disneyjevog junaka.

"Mickey Mouse našao se na udaru cenzora. Dnevni strip, koji je izlazio u Politici, sada je zabranjen. Strip priča o tome kako je stric vladajućeg princa postao uznemiren zbog popularnosti Mickeyja, prinčevog dvojnika, koji je mijenjao odsutnog princa. Priča je upravo došla do tačke gdje stric priprema vojnu zavjeru, kada su cenzori intervenisali i zabranili njegovo dalje objavljivanje", pisao je tada Harrison.

Njegov tekst došao je do brojnih svjetskih novina, uključujući i New York Times. Jedan od britanskih listova preuredio je Harrisonov tekst dodajući dosta svog teksta i posebno prozvao regenta Pavla te je Harrisona jugoslavenska vlada odlučila protjerati iz zemlje. Samom protjerivanju prethodila su ispitivanja u policiji.

Veliki broj ljudi u zemlji vidio je to kao uvredu i srpsko-hrvatska opozicija tražila je da Harrison prođe kroz Zagreb, kako bi ga dostojno ispratili. Tako je i bilo. Harrison je vozom napustio Beograd, a u Zagrebu je dočekan kao heroj. Ipak, on sam nije želio izazivati veće incidente te je odbio ostati u Zagrebu, ispričao je u jednom intervjuu Zefirino Grasi, dugogodišnji glavni urednik Politikinog zabavnika i vrsni poznavalac stripa.