Glad za konzumerizmom
6

Kako je nastao "Black Friday" i šta suštinski predstavlja

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
"Black Friday" je dan sniženih cijena, datira još od 50-ih godina prošlog vijeka, a masovnost je stekao 2000-ih godina. Ovaj petak je odlična prilika da po nižoj cijeni kupite ono što vam je potrebno, ali još bolja prilika trgovcima da zarade.

Postoje različite teorije o tome kako je nastao "Black Friday", odnosno posljednji petak u novembru kada su u radnjama širom svijeta velika sniženja na raznu robu. Obilježavanje je prvo počelo u SAD-u, a zatim se to proširilo i na Evropu pa i na Bosnu i Hercegovinu.

Jedna od teorija o nastanku Black Fridaya, "praznika" za kupoholičare, jeste da se na taj dan po povoljnijim cijenama trgovalo Afroamerikancima, odnosno robovima. Zatim, da su dva finansijera s Wall Streeta 1869. godine na taj dan odlučila kupiti što veću količinu zlata na berzi nadajući se da će tako cijene mnogo skočiti i da će oni zatim prodati to zlato. Međutim, oni su tim potezom samo gurnuli berzu i sve dionice u slobodan pad i tako su bankrotirali skoro svi.

Jedna od najutemeljenijih teorija je iz 50-ih godina u Philadelphiji. S obzirom na to da je "Black Friday" dan koji u Americi dolazi nakon Dana zahvalnosti i velike su gužve na ulicama, ogranizuju se manifestacije, policajci su taj dan nazvali "Black Friday" kako bi opisali haos koji se tada događa. Veliku cirkulaciju ljudi trgovci su sasvim prirodno prepoznali te gužvu i haos na ulicama počeli pretvarati u "zlatnu koku".

Otkako je taj dan popularizovan na ovaj način, on obilježava i početak shopping sezone koja u SAD-u traje narednih manje od mjesec. Black Friday je ipak dan kada trgovci tokom te sezone ostvaruju maksimalni profit. Također, s obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj petak je prilika trgovcima da "očiste" svoje stanje, prodaju višak robe i slično.

S obzirom na to da živimo u vijeku konzumerizma, svijetu nije trebalo mnogo da usvoji ideju sniženih cijena, danas imamo produženi Black Friday koji traje i tokom vikenda, a nerijetko sniženja počnu i prije samog petka. Također, u prvi ponedjeljak nakon Black Fridayja obilježava se Cyber Monday kada online trgovine snižavaju svoje cijene.

S obzirom na to da je "Black Friday" osmišljen zarad profita trgovaca i da su sniženja najbolji način za ostvarivanje profita, kupci bi trebalo da budu racionalni i da ne kupuju stvari koje im nisu potrebne samo zato jer su na sniženju.